Sport · 2018.08.14.

KÉZILABDA – Akire érdemes lesz odafigyelni

Hiszem, hogy az előttünk álló szezon végén dobogón zárunk – mutatott irányt Gyene Norbert, a Veszprémi Kézilabda Kft. nemrég szerződtetett jobbszélsője, aki öt éve Bajnokok Ligája mérkőzésen lőtt gólokat, míg tavaly hazánk legjobb strandkézilabdázójának választották meg.

A Telekom Veszprém huszonnégy éves, saját nevelésű játékosa először a 2009/2010-es idényben tűnt fel a sportági almanachokban, akkor még a klub NB I-es serdülőcsapatában szorgoskodott, majd a következő kiírásokban már az ifjúságiak és a juniorok között termelte a gólokat, hogy aztán az NB II-es felnőtt gárdában is helyet kapjon. Akkortájt végigjárta a világhírű klub korosztályos műhelyeit, majd 2013 őszén a jogelőd MKB–MVM Veszprémben is bemutatkozott, melynek színeiben 2013/2014-ben hetvenöt találatra volt jó, közben pedig a BL-ben is letette a névjegyét.


Legemlékezetesebb alakításainak egyikét a Motor Zaporizzsja elleni csata során (44–27) nyújtotta, akkor az ukrán hálóőrnek háromszor köszönt be. Az egyesület a következő évadra a PLER–Budapestnek (109 gól), majd a Balatonfüredi KSE-nek (57 gól) adta kölcsön, ám a 2016/2017-es bajnokságban ismét a Telekom szerelését öltötte magára (5 gól). A sokszoros ifjúsági és junior válogatott legutóbb az Orosházi FKSE–Linamarban szerepelt (93 gól), viszont a soraikban hiába nyújtott remek teljesítményt, a Békés megyeiek végül kiestek a másodosztályba.

Az orosháziak szerették volna, ha velem harcoljuk ki az NB I-be való visszajutást, ám mikor értesültem a kisebbik veszprémi klub megkereséséről, nem volt miről beszélni, tudtam, hogy „továbbállok”, helyesebben visszatérek a királynék városába, a legendás Éles József vezette csapathoz – mondta Gyene Norbert. – Boldog vagyok, hogy újra itt játszhatok, még ha egyelőre „csak” a második ligában is. Eddig csak pozitív benyomásokat szereztem. Jól érzem magam a keretben, mindenki kedves és segítőkész, igaz, próbálok gyorsan beilleszkedni a közegbe. Most azon vagyok, hogy a másutt megszerzett tapasztalataimat ebben a kötelékben kamatoztassam. Szerencsére az új állomáshelyemen több társamat is ismerem korábbról. A felkészülésünk az alapozásnál tart, majd a taktika elsajátítása lesz soron.

A játékos nem pihent sokat a holtidényben. A nyarai régóta a strandkézilabdázásról (is) szólnak, még ha a forró homokon való időtöltés a „hőskorban” egyszerű hobbitevékenységnek is indult. A válogatottunkkal ezúttal harmadik lett a kazanyi világbajnokságon (a klub másik új szerzeményével, Priczel Bencével karöltve), ez karrierje első felnőtt érme világversenyről. A nemzeti együttesünkkel az előző Vb-n, a tavalyi világjátékokon, valamint a 2015-ös és 2017-es Eb-n negyedik helyen végzett, azt megelőzően első lett a junior Eb-n és harmadik az ifjúsági kontinens-vetélkedőn.

Az oroszországi esemény miatt csak a múlt héten csatlakozott a Veszprémi Kézilabda Kft.-hez, és a csapattal nyomban Csehország felé vették az irányt. Az ottani edzőtáborozás monotonságát egy hasznos teszttornán történő részvétellel törték meg, az első ligás riválisaik ellenében másodikak lettek. A fináléban a házigazdáktól kaptak ki egy góllal, miközben a bírók ítéletei inkább a vetélytársnak kedveztek.

Ez mit sem von le abból a tényből, hogy a srácokkal jó úton járunk, az NB I/B bajnoki nyitányára ütőképesek leszünk – jelentette ki a Gyene Norbert. – Ahogy hallottam róla, elvárás velünk szemben, hogy mielőbb feljussunk az NB I-be. Szerintem egy hajtós és futós, mindenkor küzdő alakulatunk lesz, melynek a legnagyobb erénye a csapategység lehet. Ezzel együtt sok munka vár még ránk, de dolgozunk is ezerrel, hogy a terveinket siker koronázza.


[fbcomments]