Közérzet · 2021.03.10.

KARIKÓ – Aki megmenti a világot

Akár több évig is védhet a vakcina, de egyelőre nem tudni, meddig, mert még nem volt idő kísérletekre – fejtette ki Karikó Katalin kutatóbiológus Géczi János költő, biológus kérdésére a szegedi Dugonics Társaság kedd esti online beszélgetésén.

Azt tudjuk, hogy akiket a kezdetekben beoltottak, azok eddig nem fertőződtek meg, mondhatnám, hogy öt évig véd, de annyi nem telt el, lehet ez egy év, de lehet két-három év is – magyarázta Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus.


Amit biztosan lehet tudni az az, hogy védőoltással tovább tart a védelem, mint a fertőzéssel, a vírusoknak ugyanis „van egy trükkjük, amivel az emlékezősejteket gyengítik”.

A szegedi egyetemen végzett Karikó Katalinnak évfolyamtársa volt a Balatonalmádiban élő József Attila-díjas költő, biológus, a legjelentősebb magyar rózsaszakértő. A beszélgetés így a szakmai kérdések mellett az egy csapásra ismertté vált tudósnő életútjáról szólt. A telex.hu beszámolója szerint a kutatónő hangsúlyozta a sokoldalúság fontosságát.

Mi még mindenről tudtunk valamit – mondta.

Ehhez képest ma az a helyzet, hogy „az emberek egyre többet tudnak egyre kevesebb dologról, a végén már mindent tudnak a semmiről”.

Sikerének kulcsa szerinte, hogy ha valami nem jött össze pályája során, mindig tovább tudott lépni. Csak az építő jellegű kritikákra figyel oda, a sárdobálókkal nem foglalkozik. Fontosnak tartja továbbá a rendszerező képességét is.

Arról, hogy a két és fél órás beszélgetés mikortól lesz szabadon hozzáférhető, a szegedi Dugonics Társaság internetes felületén várható információ. A világhírű magyar biológusnő, akinek a szabadalma több koronavírus elleni vakcina sikeréhez is hozzájárult, az 500 résztvevővel megtartott online beszélgetés végén válaszolt a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre is.

Egyébként az Amerikában élő Karikó Katalin lányát, Francia Zsuzsa kétszeres olimpiai bajnok evezőst már volt alkalmuk megismerni a veszprémieknek a pekingi aranyérem után, amikor szintén Géczi János szervezésében itt járt az Éjszakai Egyetemen.


[fbcomments]