Közélet

KAMUEGYEZTETÉS – Több pénz jött a tanároknak

Miközben Veszprémben a szakképzési centrumhoz tartozó középiskolákban a tiltakozás különböző formáival üzentek a tanárok, a kormány részéről – a kiválasztottak meghívásával – elkezdődött a kamuegyeztetés. Ahol az oktatásért felelős belügyminiszterünk nyíltan hangoztatta, nem ért az oktatáshoz.

Az iskolákban próbálják a karácsonyi műsorokat, izgatottan készülnek egymás megajándékozására. Kezdődik a téli szünet. Ilyen hosszú pihenőre az oktatás szereplői közül nem emlékszik senki, a régi szénszüneteket legendaként emlegetik. A diákok örülnek a háromhetes pihenőnek, a szülők egy része szorong, ki vigyáz majd a gyerekre és számolgatja, mennyivel nő majd a fűtésszámla.

A fennen hangoztatott családbarát kormány minisztere pedig büszkén hangoztatja, a január 9-ig tartó pihenés „lehetővé teszi, hogy az energiával spóroljunk”. Miközben a lakájmédia dübörögve hirdeti, hogy  „győztünk”, jön a pénz az uniótól, az ígéretek ellenére csupán a szakmai bérpótlék emelésére futotta, a tanárok alapbére továbbra sem nő.

Állítólag  akadálya nem lesz az emelésnek, mert ugyan sem Orbán Viktor, sem Navracsics Tibor a megkötött megállapodás részleteit nem reklámozzák, de a G7 úgy tudja, a Magyarországnak járó uniós forrásokból jelentősen több pénz érkezik. A korábban tervezett 433 milliárd forint közel kétszerese, várhatóan 7-800 milliárd forint költhető a pedagóguséletpálya-modell fejlesztésére. A társfinanszírozás következtében tehát Magyarországnak is növelni kell a pénzeket.

A hogyanról a belügyminiszternek halvány fogalma sincs, de a szakmai részletekbe sem kíván beavatkozni. Államtitkárát, Maruzsa Zoltánt többször is oktatási miniszterként(?) emlegette. A kamuegyeztetés résztvevői rácsodálkoztak, mennyire nem veszik őket, illetve a közoktatást komolyan.

A kirúgott tanárok hiába kérték, nem nézett rájuk, elhúzott mellettük, az összegyűjtött problémákat nem tartotta olyan súlyúnak, amiért sztrájkot vagy polgári engedetlenséget szerveztek. A kirúgott tanárok visszavételéről szó nem lehet, az érettségire való felkészítést oldják meg az iskolák, ahogyan tudják. A tanárok panaszkodásáról sincs véleménye.

Az oktatásért felelős belügyminiszterünk az oktatásról áttételesen, családján keresztül „képben van”, vezetői tapasztalataira hivatkozott. Kétségtelen, az oszd meg és uralkodj régi elvét kiválóan gyakorolta a meghívottak közötti feszültségkeltéssel. Erre a célra a kamuegyeztetés tökéletesen megfelel.

A vidéki kisiskolák tanárai már annak is örültek, hogy elmondhatták gondjaikat, mert ők még azt remélik, lesz párbeszéd. A pestieket a döntéshozók már annyiszor becsapták, hogy őket az üres frázisok már nem hatják meg.  

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago