Közérzet · 2022.12.20.

KAMUEGYEZTETÉS – Több pénz jött a tanároknak

Miközben Veszprémben a szakképzési centrumhoz tartozó középiskolákban a tiltakozás különböző formáival üzentek a tanárok, a kormány részéről – a kiválasztottak meghívásával – elkezdődött a kamuegyeztetés. Ahol az oktatásért felelős belügyminiszterünk nyíltan hangoztatta, nem ért az oktatáshoz.

Az iskolákban próbálják a karácsonyi műsorokat, izgatottan készülnek egymás megajándékozására. Kezdődik a téli szünet. Ilyen hosszú pihenőre az oktatás szereplői közül nem emlékszik senki, a régi szénszüneteket legendaként emlegetik. A diákok örülnek a háromhetes pihenőnek, a szülők egy része szorong, ki vigyáz majd a gyerekre és számolgatja, mennyivel nő majd a fűtésszámla.

A fennen hangoztatott családbarát kormány minisztere pedig büszkén hangoztatja, a január 9-ig tartó pihenés „lehetővé teszi, hogy az energiával spóroljunk”. Miközben a lakájmédia dübörögve hirdeti, hogy  „győztünk”, jön a pénz az uniótól, az ígéretek ellenére csupán a szakmai bérpótlék emelésére futotta, a tanárok alapbére továbbra sem nő.


Állítólag  akadálya nem lesz az emelésnek, mert ugyan sem Orbán Viktor, sem Navracsics Tibor a megkötött megállapodás részleteit nem reklámozzák, de a G7 úgy tudja, a Magyarországnak járó uniós forrásokból jelentősen több pénz érkezik. A korábban tervezett 433 milliárd forint közel kétszerese, várhatóan 7-800 milliárd forint költhető a pedagóguséletpálya-modell fejlesztésére. A társfinanszírozás következtében tehát Magyarországnak is növelni kell a pénzeket.

A hogyanról a belügyminiszternek halvány fogalma sincs, de a szakmai részletekbe sem kíván beavatkozni. Államtitkárát, Maruzsa Zoltánt többször is oktatási miniszterként(?) emlegette. A kamuegyeztetés résztvevői rácsodálkoztak, mennyire nem veszik őket, illetve a közoktatást komolyan.

A kirúgott tanárok hiába kérték, nem nézett rájuk, elhúzott mellettük, az összegyűjtött problémákat nem tartotta olyan súlyúnak, amiért sztrájkot vagy polgári engedetlenséget szerveztek. A kirúgott tanárok visszavételéről szó nem lehet, az érettségire való felkészítést oldják meg az iskolák, ahogyan tudják. A tanárok panaszkodásáról sincs véleménye.

Az oktatásért felelős belügyminiszterünk az oktatásról áttételesen, családján keresztül „képben van”, vezetői tapasztalataira hivatkozott. Kétségtelen, az oszd meg és uralkodj régi elvét kiválóan gyakorolta a meghívottak közötti feszültségkeltéssel. Erre a célra a kamuegyeztetés tökéletesen megfelel.

A vidéki kisiskolák tanárai már annak is örültek, hogy elmondhatták gondjaikat, mert ők még azt remélik, lesz párbeszéd. A pestieket a döntéshozók már annyiszor becsapták, hogy őket az üres frázisok már nem hatják meg.  


1 Response

  1. 2022.12.21.

    […] Sándor a pénteki, „oktatási konzultációnak” nevezett eseményen azt kérte, hogy a pedagógusok ne csak felsorolják, […]

[fbcomments]