Közélet

LAKÁSPIAC – Helyzetbe kerülhetnek a vásárlók

Veszprém városában decemberben 741 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat. A kisebb városokban 838 ezer, a községekben 779 ezer forint volt a jellemző. Továbbra is mozgásban a lakáspiac.

Jó évkezdés után megtorpant a magyarországi lakáspiac. Többek között a megugró infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, a csökkenő vásárlóerő okozta bizonytalanság miatt voltak óvatosak a vásárlók az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. Az elemzésből az is kiderül, hogy hogyan idén Veszprém megyében hogyan alakult a kereslet és az eladó lakóingatlanok ára.

Mi történt az országban?

– Az eladó lakások piacán erősen indult az év – kezdte évértékelőjét Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője. – Részben a költözők támasztotta kereslet okán, valamint azért, mert a múlt év közepe óta egyre fokozódó inflációs nyomás miatt sokan ingatlanba fektették a pénzüket. Február végén azonban kitört az orosz–ukrán háború, amely nagy fokú bizonytalanságot okozott mind a nemzetközi, mind a magyar gazdaságban. Ráadásul európai szinten is jelentősen nőttek az energiaárak, ami a rezsiköltségeken keresztül hatással volt a lakáspiacra. A vevők a takarékosabb, olcsóbban fenntartható ingatlanok felé fordultak. Az infláció elleni küzdelem eredményeként növekedtek a lakáshitelkamatok, ez pedig szintén visszafogta a keresletet a piacon. Sokan ugyanis a korábbi évekhez képest kedvezőtlen környezetben elhalasztották a lakásvásárlást. Ősz eleje óta a használt lakások ára a kínálati piacon stagnált, azaz vége szakadt a korábbi években látott folyamatos drágulásnak.

Hozzátette:

– Az országon belül továbbra is jelentősek a különbségek a keresletet, a kínálatot és az árakat nézve. Árcsökkenésre is számítani lehet településtípustól vagy éppen lakástípustól függően, ami a vevőjelöltek számára kedvező hír 2023-ra. A panel- és garzonlakások várhatóan jól tartják majd az árukat, ugyanakkor a nagyobb alapterületű, jelentősebb energiafogyasztású lakások és családi házak piacán mérsékeltebb kereslet várható.

Milyen négyzetméterárakkal búcsúzik 2022?

Az elemzésből kiderül az is, hogy 2022-ben milyen változások jellemezték Veszprém megye lakáspiacát. Idén az eladó lakások iránti kereslet 35 százalékkal maradt el a tavalyitól, és az éven belül fokozatosan csökkent az érdeklődés.

A megyeszékhelyen decemberben 741 ezer forint volt az eladó lakások átlagos négyzetméterára. Ez 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az itt található eladó lakások átlagára 45,9 millió forintot tett ki december közepén.

A megye kisebb városaiban 838 ezer forintért kínálták az eladó lakóingatlanokat, szemben az egy évvel korábbi 608 ezer forinttal. A községekben az év végén 779 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, ami 52 százalékos növekedésnek felel meg. A kisvárosokban és községekben látható magas ár elsősorban a Balaton közelében lévő települések népszerűségével magyarázható.

A vezető képen panorámás parasztház a badacsonyi hegytetőn. Fotó: Fruitline

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago