Categories: GazdaságÉletmód

INGATLANPIAC – Néhány megyei város durván lekörözi Veszprémet

Míg az ingatlanpiaci szakértők a tavalyi évet az új lakások csúcsaként emlegették, addig a jelek szerint idén egy kicsit visszavesz az ágazat, a fejlesztők ugyanis óvatosan kezdenek bele az új projektekbe.

Ezt támasztják alá a statisztikák is, melyek szerint idén az első három hónapban mintegy 18 százalékkal esett vissza a társasházi lakásépítésekre fordított beruházások értéke az előző év azonos időszakához képest.

A magánemberek egyik félelme a szakemberhiány

Az új lakások szegmensében problémát jelent, hogy az építőiparból nagyjából 40 ezer ember hiányzik. Mindezt azok a magánszemélyek is érzékelik, akik felújításba vagy építkezésbe kezdtek. Náluk a szakemberválasztás során az elsődleges szempont, hogy megfelelő ár-érték arányban tudják kivitelezni a terveiket, emellett időt és pénzt tudjanak megtakarítani.

2017-ben rekordmagasságba emelkedett a megkezdett lakásépítések összege – túlszárnyalta a 400 milliárd forintot. Az idei első negyedéves adatok alapján ezt nem sikerül megdönteni (márciusig 78,5 millió forint értékben indultak ezek a típusú beruházások).

A szegmensben az igazi kérdést a kedvezményes áfakulcs sorsa jelenti, amelynek jövő év végi megszűnése valószínűleg tovább emeli a jelenleg is bővülő költségeket. Ez azonban csak a bizonytalanság egyik része, a másik, hogy egyre szigorúbbá válnak az energetikai követelmények. Ezt szem előtt tartva ugyanis a kivitelezőknek arra is kell figyelniük, hogy a ház energiafelhasználásának negyede megújuló energiaforrásból származzon.

Mennyire számítanak olcsónak a veszprémi ingatlanok?

Az ingatlanárak drágulása idén sem állt meg, az év első harmadában országos szinten 2 százalékkal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. Emögött persze jelentős területi eltérések tapasztalhatóak egy-egy térségen belül is.

Veszprém megyében például 3 százalékkal drágultak az ingatlanok, a határain belül viszont meglehetősen széles skálán mozognak az adatok. Pápán és Balatonfüreden 3 százalékkal csökkentek, Tapolcán stagnáltak, míg Veszprémben 6 százalékkal, Ajkán és Várpalotán 14–18 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak az említett időszakban.

Az átlagos ingatlanárak változása Veszprém megye egyes településein 2018. január és április között

A piaci szereplők figyelmét a százalékoknál jobban lekötik az ezek mögött tapasztalható átlagos négyzetméterenkénti árak. Ebből a szempontból figyelembe kell venni az ingatlan típusát: a Pápán meghirdetett családi házak például 40 százalékkal maradnak el a megyei és 34 százalékkal az országos átlagtól – ez nagyjából 70–90 ezer forintos eltérést jelent a négyzetméterárakban. Ugyanez az ingatlantípus Balatonfüreden és Balatonalmádiban 42–68 százalékkal haladja meg a megyére jellemző átlagos árszínvonalat – ami mintegy 98–142 ezer forint különbséget takar.

Átlagos ingatlanárak Veszprém megye egyes településein (Ft/m2, 2018. áprilisi adatok alapján)

Hasonló eltérések figyelhetőek meg a lakáspiacon is, annyi különbséggel, hogy ebben a szegmensben magasabb átlagos négyzetméterárak érvényesülnek. Megyei viszonylatban itt is a Balaton mellett fekvő települések vezetik a listát, ezekhez képest a Veszprémben eladó lakások 23–66 százalékkal, várpalotai társaik pedig 52–64 százalékkal kedvezőbb átlagáron vásárolhatóak meg.

Erős kezdéssel indult az idei év

Az ingatlanpiacra jellemző általános tendencia, hogy a téli, illetve a nyári hónapokban a forgalom visszafogottabb, ezzel szemben az ősz beköszöntével szárnyalnak az adásvételek. A szezonalitás ellenére idén az év első hónapjai is dinamikusan indultak, és bár a konkrét számok még nem érhetőek el a KSH honlapján, a szakértők nagyjából 40–50 ezerre becsülik az áprilisig terjedő időszak forgalmát.

Fotó: nivoingatlan.hu

Forrás: Ingatlannet.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago