Gazdaság / Életmód · 2018.05.25.

INGATLANPIAC – Néhány megyei város durván lekörözi Veszprémet

Míg az ingatlanpiaci szakértők a tavalyi évet az új lakások csúcsaként emlegették, addig a jelek szerint idén egy kicsit visszavesz az ágazat, a fejlesztők ugyanis óvatosan kezdenek bele az új projektekbe.

Ezt támasztják alá a statisztikák is, melyek szerint idén az első három hónapban mintegy 18 százalékkal esett vissza a társasházi lakásépítésekre fordított beruházások értéke az előző év azonos időszakához képest.


A magánemberek egyik félelme a szakemberhiány

Az új lakások szegmensében problémát jelent, hogy az építőiparból nagyjából 40 ezer ember hiányzik. Mindezt azok a magánszemélyek is érzékelik, akik felújításba vagy építkezésbe kezdtek. Náluk a szakemberválasztás során az elsődleges szempont, hogy megfelelő ár-érték arányban tudják kivitelezni a terveiket, emellett időt és pénzt tudjanak megtakarítani.

2017-ben rekordmagasságba emelkedett a megkezdett lakásépítések összege – túlszárnyalta a 400 milliárd forintot. Az idei első negyedéves adatok alapján ezt nem sikerül megdönteni (márciusig 78,5 millió forint értékben indultak ezek a típusú beruházások).

A szegmensben az igazi kérdést a kedvezményes áfakulcs sorsa jelenti, amelynek jövő év végi megszűnése valószínűleg tovább emeli a jelenleg is bővülő költségeket. Ez azonban csak a bizonytalanság egyik része, a másik, hogy egyre szigorúbbá válnak az energetikai követelmények. Ezt szem előtt tartva ugyanis a kivitelezőknek arra is kell figyelniük, hogy a ház energiafelhasználásának negyede megújuló energiaforrásból származzon.

Mennyire számítanak olcsónak a veszprémi ingatlanok?

Az ingatlanárak drágulása idén sem állt meg, az év első harmadában országos szinten 2 százalékkal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak. Emögött persze jelentős területi eltérések tapasztalhatóak egy-egy térségen belül is.

Veszprém megyében például 3 százalékkal drágultak az ingatlanok, a határain belül viszont meglehetősen széles skálán mozognak az adatok. Pápán és Balatonfüreden 3 százalékkal csökkentek, Tapolcán stagnáltak, míg Veszprémben 6 százalékkal, Ajkán és Várpalotán 14–18 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak az említett időszakban.

Az átlagos ingatlanárak változása Veszprém megye egyes településein 2018. január és április között

Az átlagos ingatlanárak változása Veszprém megye egyes településein 2018. január és április között

A piaci szereplők figyelmét a százalékoknál jobban lekötik az ezek mögött tapasztalható átlagos négyzetméterenkénti árak. Ebből a szempontból figyelembe kell venni az ingatlan típusát: a Pápán meghirdetett családi házak például 40 százalékkal maradnak el a megyei és 34 százalékkal az országos átlagtól – ez nagyjából 70–90 ezer forintos eltérést jelent a négyzetméterárakban. Ugyanez az ingatlantípus Balatonfüreden és Balatonalmádiban 42–68 százalékkal haladja meg a megyére jellemző átlagos árszínvonalat – ami mintegy 98–142 ezer forint különbséget takar.

Átlagos ingatlanárak Veszprém megye egyes településein (Ft/m2, 2018. áprilisi adatok alapján)

Átlagos ingatlanárak Veszprém megye egyes településein (Ft/m2, 2018. áprilisi adatok alapján)

Hasonló eltérések figyelhetőek meg a lakáspiacon is, annyi különbséggel, hogy ebben a szegmensben magasabb átlagos négyzetméterárak érvényesülnek. Megyei viszonylatban itt is a Balaton mellett fekvő települések vezetik a listát, ezekhez képest a Veszprémben eladó lakások 23–66 százalékkal, várpalotai társaik pedig 52–64 százalékkal kedvezőbb átlagáron vásárolhatóak meg.

Erős kezdéssel indult az idei év

Az ingatlanpiacra jellemző általános tendencia, hogy a téli, illetve a nyári hónapokban a forgalom visszafogottabb, ezzel szemben az ősz beköszöntével szárnyalnak az adásvételek. A szezonalitás ellenére idén az év első hónapjai is dinamikusan indultak, és bár a konkrét számok még nem érhetőek el a KSH honlapján, a szakértők nagyjából 40–50 ezerre becsülik az áprilisig terjedő időszak forgalmát.

Fotó: nivoingatlan.hu

Fotó: nivoingatlan.hu

Forrás: Ingatlannet.hu


[fbcomments]