Categories: KultúraÉletmód

INDÍTVÁNY – Csatlakozzunk a FreeInterRail-programhoz!

Navracsics Tibor, Manfred Weber és Ujhelyi István által tavaly együttesen bejelentett európai FreeInterRail-program keretében eddig már több száz magyar fiatal is ingyen utazhatott. Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő (MSZP) a testület csütörtöki ülésén indítványt nyújt be annak érdekében, hogy Veszprém is csatlakozzon ehhez az uniós programhoz.

Két német fiatal, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer 2014-ben arra tett javaslatot, hogy minden európai fiatal kapjon a 18. születésnapjára egy kéthetes ingyenes úgynevezett InterRail-bérletet, amellyel beutazhatja Európát.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője 2016-ban a State of Union beszéd vitájában támogatásáról biztosítja a két német fiatal javaslatát, majd az Európai Parlament két legnagyobb frakciója, az EPP és az S&D megállapodnak arról, hogy 2018-tól egy újabb, bővített és átdolgozott pilotprojekt keretében 12 millió eurós keretösszeggel folytatják az InterRail-programot.

Tavaly európai parlamenti konferenciát hívott össze Ujhelyi István EP-képviselő a kísérleti szakasz megvalósításának kiértékelésére. Az eseményen Navracsics Tibor uniós biztos kabinetjének szakértője ismertette az új kereteket és a program részleteit.

Az Európai Bizottság a 2020-tól kezdődő pénzügyi keretében összesen 700 millió eurós összeget kíván rászánni a program bővítéséhez és teljes körű megvalósításához, ami évi 100 millió eurót jelent.

Idén május 1-én lesz 15 éve Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának. Kezdeményezem, hogy Veszprém más önkormányzatok példáját követve csatlakozzon a FreeInterRail-programhoz – mondja Hartmann Ferenc. – Hirdessünk pályázatot a 18. életévüket betöltő fiataljai körében! Az európai értékek megerősítésén kívül pályázat és támogatás célja, hogy a magyar fiatalok bővíthessék lehetőségeiket az európai integráció sikeres mélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció megteremtése érdekében.

Hartmann legalább 10 darab, 10 napra érvényes FreeInterRail-bérlet megvásárlása tesz majd javaslatot a tavasszal sikeresen érettségizők körében meghirdethető pályázat révén.

Erről bővebben ITT és ITT tájékozódhatnak.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago