Categories: SzórakozásKultúra

HAIR – Egy musical-klasszikus magyarra hangolva

Vajon mit jelent, mit üzen a Hair azoknak a fiataloknak, akik valamikor az ezredforduló környékén születtek? Akiknek már a vietnami háború, a gyökereiket, identitásukat és szabadságukat lázadva kereső amerikai hippik és 1968 Európája is távoli történelem? Lehet-e a darabot aktualizálni, térben, időben és mondanivalójában is közelebb hozni a mai kor veszprémi közönségéhez?

Izgalmas feladatra vállalkozott Vándorfi László, amikor ezt a klasszikussá érett musicalt tűzte a Pannon Várszínház műsorára. A darab első, sajtónyilvános olvasópróbáján jártunk.

A Hangvilla próbatermében egy fiatal, lelkes és rendkívül népes szereplőgárda hallgatta a színidirektort, aki a Hair születésének körülményeiről beszélt. Velük, az ezredforduló gyermekeivel viszi színre a teátrum új darabját, velük, akik a hippikorszakot csak a mozivászonról ismerhetik. Az eredeti musicalt 1968-ban mutatták be a Broadway színpadán, majd 1979-ben – éppen negyven éve! – Miloš Forman emigráns cseh filmrendező csinált belőle olyan sikerfilmet, ami meghódította az egész világot és a szabadságvágy szimbóluma lett.

Vándorfi László szövegkönyve nem másol egyetlen eddigi szövegkönyvet sem. A darab szemtelen lesz és lelket felbolygató – mondta –, sok olyan elemmel, amelyektől a Hair finoman áthallásos H(ungarian)air-ré válik. Az eredeti musical lengyel származású Bukowskija a veszprémi színpadon lengyel-magyar, 56-os emigráns szülők gyermekeként jelenik majd meg, a zenébe belecsempésztek magyar népdalmotívumokat és a fináléban Radnóti Miklós Erőltetett menet című versének sorai is elhangzanak az eredeti szövegbe tördelve.

A dalszövegeket Marton Lívia fordításaiból Likó Marcell írta, a koreográfus Krámer György, a díszlet Khell Csörsz, a jelmezek Justin Júlia tervei alapján készülnek. A darabot Vándorfi László rendezi. Az előbemutató július 4-én lesz Veszprémben, majd július 26-án a Várbörtön udvarán láthatja a közönség a Pannon Várszínház előadását.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago