Szórakozás · 2017.10.10.

HANGVILLA – Séta a spirituálé mesés világában

Satchmo könyve címmel a Mardi Gras Jazz Band koncertezik vendégénekesekkel október 12-én, csütörtökön 19 órakor a Hangvillában a Pannon Várszínház szervezésében.

A XX. századi és az egyetemes zenetörténet legjelentősebb alakjainak egyike a világszerte ismert Louis Armstrong, a nagy Satchmo. Milliók rajongják utánozhatatlan énekhangját és összetéveszthetetlen trombitajátékát, a különböző videómegosztó portálokon tömegek csodálják karizmatikus egyéniségét napjainkban is.


Megszámlálhatatlan felvétele mellett nem kisebb Louis Armstrong öröksége, mint hogy egy fantasztikus műfajt tett világszerte ismertté, népszerűvé és elismertté, legfőképpen általa vált a modern popkultúra szerves részévé a New Orleans-i jazz.

A legismertebb és leginkább közkedvelt jazz-, film-, sőt popslágerei mellett azonban akad egy talán nem olyan széles körben ismert, de mégis lebilincselő lemeze, amely méltóképpen ünnepli a jazz egyik korai műfaját, a spirituálét.

Az 1958-ban, a Sy Oliver Choir nevű fantasztikus kórus közreműködésével rögzített Louis and the Good Book című album (mely egyebek mellett olyan közismert slágereket tartalmaz, mint a Down by the riverside, a Go down Moses, a Sometimes I feel like a motherless child vagy a Swing low sweet chariot) nagyszerűsége – túl a spirituálé műfajának elsöprő népszerűségén – az egyszerűségében, a közérthetőségében rejlik. Nem kell jazzrajongónak lenni ahhoz, hogy felhőtlen szórakozást nyújtson mindenkinek.

A Magyarországon a tradicionális jazzt legstílusosabban játszó, másfél évtizede sikeresen működő Mardi Gras Jazz Band ebbe a varázslatos világba kalauzolja el a közönséget olyan közismert, kiváló énekes-színművészek segítségével, akik a leghitelesebben tolmácsolhatják a spirituálé műfajának minden szépségét.

Közreműködők: Koós Réka, Junior Lyra-díjas színművész, énekesnő, Tunyogi Bernadett, EMeRTon-díjas színművész, énekesnő, Fejes Szandra színész, énekes, Jancsó Dóra színész, énekes, Ágoston Máté színész, énekes és P. Petőcz András színész, énekes. A Mardi Gras Jazz Band tagjai: P. Petőcz András (klarinét, zenekarvezető), Bacsa Zoltán (trombita), Fajszi Csanád (harsona), dr. Dorogi Ákos (zongora), Csikós Miklós (nagybőgő), Szabó Attila (gitár) és Adamecz József (dob).


[fbcomments]