Közérzet · 2017.10.09.

KSH – A házasságkötések száma megyénkben csökkent a legnagyobb mértékben

Veszprém megyében csökkent a lakosság száma, a beruházások összege, kevesebb az álláskereső, viszont nőtt a turizmusból élők bevétele. Többek között ez derül ki a KSH legújabb kiadványából.

Megjelent a KSH Fókuszban a megyék – 2017. I. félév című kiadványa, amely negyedévről negyedévre önálló webfelületen ad tájékoztatást a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról.


A kiadvány térképeivel, interaktív grafikonjaival és rövid, lényegre törő magyarázataival az egyes témakörök megyénkénti áttekintése mellett azok összehasonlítására is lehetőséget biztosít. Az e-felületen megjelenő információk között megyénként és témakörönként is lehet választani.

A kiadványból kiderül, hogy Veszprém megyében 2017. január 1-jén 342 500 fő élt, fél százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A megyében január–júniusban 1381 gyermek született, és 2529 személy hunyt el. Az élve születések száma 3,6 százalékkal mérséklődött, a halálozásoké 6,8 százalékkal emelkedett. A természetes népmozgalmi folyamatok következtében a megye népessége 1148 fővel fogyott, ami 23 százalékkal több volt, mint 2016 első hat hónapjában. A házasságkötések száma ebben a megyében csökkent a legnagyobb mértékben. A január–júniusban anyakönyvezett 698 frigy 17 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A Veszprém megyei székhelyű szervezetek 2017 első félévében 52 milliárd forintot fordítottak új beruházásokra, összehasonlító áron 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A Veszprém megyében a 2017. júniusi zárónapon 5900 álláskeresőt tartottak nyilván, számuk 10 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők 54 százaléka volt jogosult valamilyen típusú ellátásra, arányuk magasabb, mint az előző év azonos időpontjában.

A megye kereskedelmi szálláshelyein a vizsgált időszakban 265 ezer vendég összesen 631 ezer vendégéjszakára szállt meg. A vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A megyei kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 24 százalékkal (8,3 milliárd forintra) nőtt.

A KSH kiadványa itt böngészhető.


[fbcomments]