Categories: KözéletEgyéb

HAJLÉKTALANSZÁLLÓ – Költözik vagy bővül a befogadás háza?

Témánk újra a vasútállomás, most a hajléktalan-probléma felől közelítve. Sokáig tartotta magát az az értesülés, hogy mire megnyílnak Európa kulturális fővárosának kapui, a hajléktalanszálló elköltözik a vasútállomás közeléből. Ma már tudjuk, hogy nem egészen ez fog történni.

A jóérzésű veszprémiek egy percig sem vitatják, hogy a fedél nélküliekről való gondoskodás humanitárius kötelessége minden társadalomnak. Azt sem hiszik, hogy akik átmenetileg, vagy akár hosszú időre életválságba kerülnek és otthontalanná válnak, kivétel nélkül elvesznek az alkoholizmus meg a dologtalanság bugyraiban. Magam is találkoztam a hajléktalanszállón a válása után munkáját is elveszítő középkorú férfival, aki ott minden segítséget megkapott az újrakezdéshez. Csak az a baj, hogy miközben a többség láthatatlan, a lecsúszott kisebbség jelenléte sokakat zavar, a vasútállomás környékén meg különösen.

Reméltük hát, hogy az önkormányzat és a hajléktalanokat ellátó Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen megtalálja a mindenki számára megnyugtató megoldást. Szaller Pétertől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület veszprémi szervezetének szakmai koordinátorától kértünk tájékoztatást arról, mi a mostani állapot és milyen változások várhatók.

Jelenleg 260 hajléktalan embert segítünk a városban három telephelyen. Közöttük mindössze 1520-an vannak, akiket az életvitelük miatt nehezen tolerál a társadalom. A Házgyári úti 1. szám alatti ház harmadik szintjén van egy 52 férőhelyes, rehabilitációs célú átmenti szállásunk, a vasútállomás közelében pedig két épületben a befogadás háza. A nagyobbik, közvetlenül a lámpás kereszteződésnél egy bentlakásos intézet, amelyben az önkormányzat már korábban is hajléktalanszállót működtetett. Az épület most is az önkormányzat tulajdona, mi a feladatot látjuk el benne. Tudomásunk szerint ennek az elköltöztetéséről soha nem volt szó, erre vonatkozó szándék, kérés, jelzés felénk nem érkezett.

Melyek ezek a feladatok?

Az épület földszintjén van az időskorú hajléktalanok 16 férőhelyes lakóotthona, egy 11 személy elhelyezésére alkalmas egészségügyi centrum, jellemzően a kórházból elbocsátottak utógondozására és a háziorvosi szolgálat. Az emeleten működik az átmeneti szállás: jelenleg 26 személy számára, térítési díj ellenében, nagyjából úgy, mint egy munkásszálló, valamint a térítésmentesen igénybe vehető éjjeli menedékhely, ahol este hattól reggel nyolcig 6070 hajléktalan tud megaludni. Most az átmeneti szállás és az éjjeli menedékhely bővítése zajlik egy 200 milliós beruházás keretében, amire a pályázati úton nyert forrásokat a szeretetszolgálat egészíti ki a szükséges önrésszel. Kisebb ágyszámú lakószobákat, tisztálkodó helyiségeket, új közösségi tereket alakítunk ki, megtörténik a gépészeti felújítás, és egy liftet is beépítünk, de az ellátottak száma nem fog növekedni.

Az átmeneti szállás és az éjjeli menedékhely bővítése

A vasútállomás közvetlen közelében a valamikori postahivatal is az önöké. Ott mi várható?

Itt működik jelenleg a befogadás háza nappali centruma: az éjjeli menedékhelyről sokan töltik itt a napot, valamint a népkonyha, az utcai szociális szolgálat és egy addiktológiai rendelő. Az épület a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdona, amit az önkormányzat megvásárolni szándékozik. Erre vonatkozóan folynak az egyeztetések, és úgy tudjuk, hogy lebontják.

A lebontásra szánt épületegyüttes: jobbra a nappali centrum, balra a szociális bérlakások

Vagyis a nappali centrum költözni fog. Hova?

Erről még nincs döntés. Az egyik lehetőség, hogy vásárolunk valahol egy alkalmas ingatlant, a másik, hogy a nappali centrum beköltözik a MÁV egykori, üresen álló munkásszállójának épületébe, ami az átmeneti szállás mögött található. Ennek a földszintjét jelenleg épp használjuk: az önkormányzat közbenjárásának köszönhetően ide tudtuk átköltöztetni az átmeneti szállás 26 lakóját a bővítés idejére.

Összegezve a hallottakat: a hajléktalanellátás tulajdonképpen marad, ahol volt, csak a nappali centrum kerül pár száz méterrel távolabb a vasútállomástól, ha valóban a MÁV szállóban nyer elhelyezést. A veszprémieknek persze lenne sok más ötletük (csak példaként a kiegészítő parancsnokság egykori épülete, vagy mellette a volt orosz laktanya), de a 200 milliós beruházás fényében úgy tűnik, a kérdés eldőlt. Arról, hogy mi lesz az elbontandó nappali centrum helyén, az önkormányzattól kapott válaszok alapján számolunk be.

Az egykori MÁV munkásszálló hatalmas tömbje
S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago