Categories: Közélet

VASÚTÁLLOMÁS – Bontanak és parkosítanak, de csak jövőre

Nemrég megígértük, hogy a hajléktalanszállóval kapcsolatos hírekről és a vasútállomás rendezésének aktuális terveiről hamarosan beszámolunk. Amint azt már megírtuk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület által működtetett befogadás házának nappali centruma várhatóan elköltözik az állomásépület közvetlen közeléből. De mi lesz a helyén?

Kérdéseinkre, amelyeket az önkormányzat sajtósának közvetítésével juttattuk el az illetékesekhez, a polgármesteri hivatal három ismeretlen munkatársa reagált. Válaszaikat az alábbiakban – minimális szerkesztési változtatásokkal – olvashatják. Első nekifutásra talán nehezen lesz érthető a körülményes nyelvezet, de ne adják föl! Remek lehetőség az értő szövegolvasás gyakorlására!

Úgy tudjuk, hogy le fogják bontani a máltai szeretetszolgálat nappali centrumát és a mellette lévő földszintes épületet, amelyben öt szociális bérlakás van. Valóban ez a terv?

A vasútállomás környezetében több olyan épület is megjelenik, ami a hatályos rendezési terv szerint elbontandó. Ezek a beavatkozások a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tulajdonában álló befogadás háza nappali centrum épületét és további 5 darab szociális bérlakást érintenek. A nappali centrum épületét az önkormányzat meg kívánja vásárolni annak érdekében, hogy a MMSZSZE-tel együttműködve az itt igénybe vehető szociális ellátásokat más helyszínre telepítse át oly módon, hogy azok jobb hozzáférést és magasabb szintű szolgáltatásokat tudjanak nyújtani. Erre az áttelepítésre a következő egy évben kerülhet sor, az új helyszín pedig a közelben található egykori MÁV szálló lehet, ami alkalmas ezen feladatok átvállalására és amire az önkormányzat már hatályos bérleti szerződéssel rendelkezik. A szintén elavult és leromlott állapotban levő szociális bérlakások lakóinak a kiköltözésére is a következő egy évben lehet számítani.

A felszabaduló területen jó lenne parkot, új parkolókat, kulturált helyi járati csomópontot, jegyértékesítő irodát, vendéglátóegységet, az EKF-re gondolva információs pontot, esetleg kerékpárkölcsönzőt létesíteni. Mik az önkormányzat 2022 végéig biztosan megvalósuló szándékai?

Veszprém városa az elmúlt időszakban több olyan beruházást bejelentett már, aminek a megvalósítására a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programév kapcsán nyílt lehetőségünk. A beruházásokat ugyanakkor nem minden esetben az önkormányzat valósítja meg, ilyen a veszprémi vasútállomás rehabilitációja is. A vasútállomás épületei és a közlekedési infrastruktúra a MÁV Zrt. tulajdonában állnak, így a vasúti pályaudvar és környezetének a megújítását is az állami cég valósítja meg. A rehabilitációs beavatkozás középpontjában az utasforgalom által használt épületek esztétikai és modernizációs, kényelmi felújításai állnak, amivel új szolgáltatások is elérhetőek lesznek. Az önkormányzat a MÁV Zrt. beruházásához egy kiegészítő projektelemmel kapcsolódik, ami szintén a területen megjelenő vendégforgalom számára nyit meg jelenleg beépített tereket, és új szolgáltatásként értékelhető. Ennek megfelelően a vasútállomás állami területén megjelenő épületfelújítások és közlekedéstechnikai beavatkozások egy közparki elemmel egészülnek ki. Ez utóbbi áll az önkormányzat megvalósításában, amivel egy rekreációs zöldövezet biztosítása a célunk. A zöldfelület-rendezési projekt megvalósítására ezek alapján a jövő tavasszal lehet munkaterületet biztosítani a kivitelezési munkálatok megkezdése érdekében. A közeljövőben egy, a koncepciót bemutató sajtótájékoztató keretében kíván az EKF és a város mindenkit tájékoztatni a várható fejlesztésekről.

A szociális bérlakásokban élőknek hol tudnak majd lakhatást kínálni?

Ez év január elején az önkormányzat tulajdonában lévő szociális bérlakások bérlőivel személyesen egyeztetett a bérlakásokat kezelő VESZOL Nonprofit Kft. vezetősége. Az egyeztetéseken tájékoztatták a lakókat, és felmérték az igényeiket. A határozott idejű bérleti szerződéssel rendelkező három bérlőnél – a hatályos rendelet szerint – nem kötelessége az önkormányzatnak másik lakhatást biztosítani, de ettől függetlenül ezeket a bérlőket is biztosította a VESZOL az önkormányzat nevében, hogy nem maradnak fedél nélkül. A határozatlan idejű szerződéssel rendelkező két bérlő lakhatásával kapcsolatban is elkezdődtek az egyeztetések. A lakók elfogadták az önkormányzat felajánlását, ami alapján felújított és magasabb lakhatási minőséget biztosító ingatlanokba tudnak majd átköltözni.

 

 

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago