Közérzet / Egyéb · 2021.02.25.

HAJLÉKTALANSZÁLLÓ – Költözik vagy bővül a befogadás háza?

Témánk újra a vasútállomás, most a hajléktalan-probléma felől közelítve. Sokáig tartotta magát az az értesülés, hogy mire megnyílnak Európa kulturális fővárosának kapui, a hajléktalanszálló elköltözik a vasútállomás közeléből. Ma már tudjuk, hogy nem egészen ez fog történni.

A jóérzésű veszprémiek egy percig sem vitatják, hogy a fedél nélküliekről való gondoskodás humanitárius kötelessége minden társadalomnak. Azt sem hiszik, hogy akik átmenetileg, vagy akár hosszú időre életválságba kerülnek és otthontalanná válnak, kivétel nélkül elvesznek az alkoholizmus meg a dologtalanság bugyraiban. Magam is találkoztam a hajléktalanszállón a válása után munkáját is elveszítő középkorú férfival, aki ott minden segítséget megkapott az újrakezdéshez. Csak az a baj, hogy miközben a többség láthatatlan, a lecsúszott kisebbség jelenléte sokakat zavar, a vasútállomás környékén meg különösen.


Reméltük hát, hogy az önkormányzat és a hajléktalanokat ellátó Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen megtalálja a mindenki számára megnyugtató megoldást. Szaller Pétertől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület veszprémi szervezetének szakmai koordinátorától kértünk tájékoztatást arról, mi a mostani állapot és milyen változások várhatók.

Jelenleg 260 hajléktalan embert segítünk a városban három telephelyen. Közöttük mindössze 1520-an vannak, akiket az életvitelük miatt nehezen tolerál a társadalom. A Házgyári úti 1. szám alatti ház harmadik szintjén van egy 52 férőhelyes, rehabilitációs célú átmenti szállásunk, a vasútállomás közelében pedig két épületben a befogadás háza. A nagyobbik, közvetlenül a lámpás kereszteződésnél egy bentlakásos intézet, amelyben az önkormányzat már korábban is hajléktalanszállót működtetett. Az épület most is az önkormányzat tulajdona, mi a feladatot látjuk el benne. Tudomásunk szerint ennek az elköltöztetéséről soha nem volt szó, erre vonatkozó szándék, kérés, jelzés felénk nem érkezett.

Melyek ezek a feladatok?

Az épület földszintjén van az időskorú hajléktalanok 16 férőhelyes lakóotthona, egy 11 személy elhelyezésére alkalmas egészségügyi centrum, jellemzően a kórházból elbocsátottak utógondozására és a háziorvosi szolgálat. Az emeleten működik az átmeneti szállás: jelenleg 26 személy számára, térítési díj ellenében, nagyjából úgy, mint egy munkásszálló, valamint a térítésmentesen igénybe vehető éjjeli menedékhely, ahol este hattól reggel nyolcig 6070 hajléktalan tud megaludni. Most az átmeneti szállás és az éjjeli menedékhely bővítése zajlik egy 200 milliós beruházás keretében, amire a pályázati úton nyert forrásokat a szeretetszolgálat egészíti ki a szükséges önrésszel. Kisebb ágyszámú lakószobákat, tisztálkodó helyiségeket, új közösségi tereket alakítunk ki, megtörténik a gépészeti felújítás, és egy liftet is beépítünk, de az ellátottak száma nem fog növekedni.

Az átmeneti szállás és az éjjeli menedékhely bővítése

Az átmeneti szállás és az éjjeli menedékhely bővítése

A vasútállomás közvetlen közelében a valamikori postahivatal is az önöké. Ott mi várható?

Itt működik jelenleg a befogadás háza nappali centruma: az éjjeli menedékhelyről sokan töltik itt a napot, valamint a népkonyha, az utcai szociális szolgálat és egy addiktológiai rendelő. Az épület a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdona, amit az önkormányzat megvásárolni szándékozik. Erre vonatkozóan folynak az egyeztetések, és úgy tudjuk, hogy lebontják.

A lebontásra szánt épületegyüttes: jobbra a nappali centrum, balra a szociális bérlakások

A lebontásra szánt épületegyüttes: jobbra a nappali centrum, balra a szociális bérlakások

Vagyis a nappali centrum költözni fog. Hova?

Erről még nincs döntés. Az egyik lehetőség, hogy vásárolunk valahol egy alkalmas ingatlant, a másik, hogy a nappali centrum beköltözik a MÁV egykori, üresen álló munkásszállójának épületébe, ami az átmeneti szállás mögött található. Ennek a földszintjét jelenleg épp használjuk: az önkormányzat közbenjárásának köszönhetően ide tudtuk átköltöztetni az átmeneti szállás 26 lakóját a bővítés idejére.

Összegezve a hallottakat: a hajléktalanellátás tulajdonképpen marad, ahol volt, csak a nappali centrum kerül pár száz méterrel távolabb a vasútállomástól, ha valóban a MÁV szállóban nyer elhelyezést. A veszprémieknek persze lenne sok más ötletük (csak példaként a kiegészítő parancsnokság egykori épülete, vagy mellette a volt orosz laktanya), de a 200 milliós beruházás fényében úgy tűnik, a kérdés eldőlt. Arról, hogy mi lesz az elbontandó nappali centrum helyén, az önkormányzattól kapott válaszok alapján számolunk be.

máv szálló1

Az egykori MÁV munkásszálló hatalmas tömbje

Az egykori MÁV munkásszálló hatalmas tömbje


[fbcomments]