Közérzet · 2019.04.18.

GYŐZELEM – Tilos a kettős minőségű termékek forgalmazása az EU-ban!

Tegnap este tízórás tárgyalás után az európai intézmények végleges megállapodást kötöttek a kettős minőségű termékek tilalmáról az EU keleti és nyugati részén, a tisztességtelen üzleti gyakorlatokról szóló irányelv felülvizsgálata keretében.

Horvátországban mindenki ismeri Biljana Borzan horvát európai parlamenti képviselő nevét. Nei sikerült öt évig tartó csata után kikényszerítenie a fenti döntést, ami lehetővé teszi, hogy az unióban minden termék azonos minőséggel kerüljön piacra.


Amikor belevágtam ebbe a csaknem kilátástalan csatába, meg voltam győződve arról, hogy kemény nyomást kell gyakorolnunk a multinacionális cégekre, mert semmilyen kompromisszumra nem voltak hajlandóak – nyilatkozta Borzan, aki diadalittas videóval jelentette be a győzelmét a közösségi portálon.

Borzan akkor kezdett harcolni az ügyért, amikor a Horvát Élelmiszer Ügynökség kutatása is bebizonyította, hogy az élelmiszerek és nem élelmiszer-ipari termékek egyharmada Horvátországban silányabb minőségben került a piacra, mint például Németországban, sőt még drágább is volt. A horvát állampolgárok 82 százaléka vélekedett úgy, hogy a multinacionális vállalatok másodosztályú polgárként kezelik őket.

Ígéretet tettem, hogy nem nyugszom, amíg nem sikerül egyenlőséget teremteni minden uniós polgár számára. Megállapodás született arról is, hogy az Európai Bizottságnak három év múlva felül kell vizsgálnia az új szabályok hatékonyságát és szükség esetén javítani kell azokat. Az eljárás szerint a megállapodást a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek véglegesítenie kell az elkövetkező hetekben – mondta Borzan.


[fbcomments]