Közérzet · 2021.03.01.

GAZDASÁG – Háromszázezerre nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma

A Szabad Európa heti gazdasági összefoglalójából kiderül, hogy egyre többen veszítik el állásukat a járvány miatt. Eközben a kormány a gazdaság megsegítésére félretett pénzből 200 milliárdot utalt át Fidesz-közeli alapítványoknak. A magas takarmányárak miatt pedig idén 10 százalékot drágulhat a hús.

A legfrissebb adatok szerint idén januárban 55 ezer fővel nőtt a munkanélküliek tábora tavaly januárhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint havi alapon még nagyobb a növekedés: decemberről januárra 97 ezren vesztették el az állásukat. És ez csak a hivatalos statisztika, nincs benne a vendéglátásban és turizmusban dolgozó idénymunkások jelentős része, valamint a katások sem.


Az 5 százalékra emelkedő munkanélküliségi ráta 0,8 százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képes – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Hasonlóan az első hullámhoz, itt is egy-két hónap elcsúszással jelentkezik a negatív hatás a munkaerőpiaci statisztikákban.

A szakember szerint a megugró hivatalos munkanélküliségi adatot már a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatgyűjtése is jelezte, mely szerint januárban közel 300 ezer főre nőtt a nyilvántartott álláskeresők létszáma.

A Szabad Európa gazdasági összefoglalója itt olvasható.

 


[fbcomments]