Szórakozás / Kultúra · 2020.08.19.

FILMPIKNIK – Itt lesz a Magdolna mozipremiere is

Az első Veszprém–Balaton Filmpikniken premier előtt láthatja a közönség Buvári Tamás Magdolna című filmjét, mely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napján keresztül szeretetről, szolidaritásról és egy lány emberfeletti küzdelméről mesél.

Szeptember 4-én 15.45-kor a balatonfüredi Balaton moziban a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum bemutatójaként tartják az egyik legelső színes-szélesvásznú magyar film, Marton Endre 1961-ben készült Katonazene című alkotása restaurált verziójának mozipremierjét. A bemutató előtt köszöntik a filmet fényképező, immár 91 éves, Kossuth-díjas Hildebrand Istvánt, aki olyan klasszikusok operatőre volt, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Psyché vagy a Piknik programjában is szereplő A pogány Madonna.


A filmben olyan színészóriások lesznek láthatóak – a Nemzeti Filmintézet által a Filmarchívum Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programjának keretében végzett értékmentő munkának köszönhetően, tökéletes kép- és hangminőségben, nagyvásznon –, mint Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc. A vetítés után erről beszélgetnek a filmarchívum munkatársaival, köztük Ráduly György igazgatóval.

Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse, igazi felfedezésre váró gyöngyszeme – mondja dr. Muszatics Péter, a filmpiknik művészeti igazgatója. – Finoman kimunkált módon, hagyományosan, de részletgazdagon, érzékeny portrékat rajzolva mesél egy szerelmi háromszög-dráma apropóján az összeomló Osztrák–Magyar Monarchia utolsó éveiről, társadalmáról és értékrendjéről. A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép. Aki végignézi, megérti, hogy miért, és katartikus percek szemtanúja lehet.

Básti Lajos, Bara Margit és Szirtes Ádám a Katonazene című filmben

Jelenet a Katonazene című filmből

Szeptember 4-én 18 órakor a Hangvillában Buvári Tamás közösségi finanszírozásban megvalósult Magdolna című alkotását premier előtt láthatja a közönség. A filmben a Nagy Katica által megformált Bódi Magdi 1933-ban rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben Magdi magát és társait védelmezi. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Végül péntek este 8-kor Balatonfüreden, a Tagore sétányon óriáskivetítőn nézheti meg a közönség a Balatonfüreden forgatott könnyed és szellemes akcióvígjátékot, A pogány Madonnát, melyben Ötvös Csöpi pofonokat oszt, helikopterről lóg, és a balfácán Kardos doktor helyett még a bűntényt is megoldja, csak hogy időben odaérhessen a balatoni vitorlásversenyre. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján 1981-ben készítette el a filmet, amely hatalmas közönségsikert aratott. A film előtt ráhangolódásképpen látható lesz egy 1985-ös, Balatonfüredet bemutató rövidfilm, a Pogány Madonna vetítése előtt pedig Till Attila beszélget Bujtor István feleségével és fiával.

www.filmpiknik.hu


[fbcomments]