Kultúra · 2018.01.30.

FILMHÉT – A Szeretföld a versenyprogramban

Szabó István Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével nyílik meg hivatalosan a 4. Magyar Filmhét február 7-én. Február 8-a és 11-e között új helyszínen, a Corvin moziban rendezik meg az eseményt a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával. A versenyprogramba bekerült a Veszprémben és környékén forgatott Szeretföld is.

A versenyre rekordszámú nevezés érkezett, így öt kategóriában összesen 131 filmet nézhet majd meg a közönség, a program már nyilvános.


A filmhéten mind a 18 tavaly bemutatott nagyjátékfilm lepereg majd, így a nézők újranézhetik többek között a Kincsemet, a Testről és lélekről című Arany Medvedíjas és a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett filmet, a Brazilokat, a Pappa Piát vagy az Aurora Borealist.

Az alkotók 76, a Mecenatúra program keretében támogatott filmet neveztek, összesen 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm és 29 animáció szerepel az idei kínlatban.

Az ünnepélyes díjátadót a korábbi évekhez képest nem közvetlenül a Filmhét után, hanem később, március 11-én tartják. A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmek és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek majd.

Buvári Tamás Szeretföld című alkotása – amelyet Veszprémben és környékén forgattak közösségi finanszírozásból – a fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában szerepel. A Corvin mozi Latabár-termében február 10-én 17.15-kor vetítik majd. A film története Iancu Laura Szeretföld című regényének feldolgozása a főbb szerepekben Nagy Zsolttal, Buvári Csegével, Turós-Máté Kingával, Lipták Jeanne-nel, Trokán Annával, Módri Györgyivel, Trócsányi Gergellyel, Kőrösi Csabával és Máté P. Gáborral.


[fbcomments]