Sport · 2017.06.03.

FÉRFI KÉZI BL – Gladiátorharc életre-halálra

Megint nem sikerült a BL-győzelem a Veszprémnek, egy góllal nyert az elődöntőben a Paris SG: 27:26-ra. Heroikus mérkőzés volt, gigászi küzdelem az utolsó pillanatig. Nálam csak a játékosok utálhatják jobban a Final Four elődöntőjét. Gyomorgörcs. Itt most nem röstelljük a fájdalmat. Szabad sírni, örülni. Óriási a tét és ennélfogva az idegesség, az érzelmi pátosz, és végül a pillanatnyi lélekjelenléten, vagy még inkább a szerencsén múlik minden. Nem lehet racionálisan kiszámítani a győztest. Orosz rulett? Azért nem. Inkább gladiátorharc.

Renato Sulic megadta a küzdelem alaphangját azzal, hogy a találkozó első percében azonnal letépte a mezt a világ legjobb játékosának számító Nikola Karabaticról. Végig forrt a levegő a két horvát játékos között. Sulic egészen megtáltosodott. Iszonyatos csata folyt, nagyon kemény védekezés, ugyanakkor célirányos, gyors támadások. Mintha vonalzóval húzták volna meg a támadók útját.


A veszprémi szurkolók már napok óta hevítették a kedélyeket a Final Fourigézetben előbb itthon, aztán pénteken már elfoglalták Kölnt, hogy szombat délutánra tetőfokára hágjon a szenvedély. Hát ki ne áhítaná a győzelmet, amikor immár a negyedik Final Fourdöntőn vehet részt a Telekom Veszprém csapata! Csakhogy a francia bajnok, a Paris Saint Germain (PSG) az ellenfél, amelytől kétszer is vereséget szenvedett már a csoportkörben. Megtelt a kölni sportcsarnok, több mint tizenötezer kézilabdarajongó jött ki a meccsre, hiszen kivételes adottságú, nagyszerű játékosokról, a világ legjobb csapatairól van szó.

A meccs első félidejében, ha nem is fordult meg a kocka a két csapat dominanciáját illetően, de élére állt, az első félidő 11:11-es döntetlennel zárult. A Veszprémnek sikerült rákényszeríteni a párizsiakra a maguk tempóját.

A francia színekben játszó Stepancic lőtte a meccs első gólját. Sulic egyenlített 1:1! Marguc gyönyörű gólt dobott, 2:1-re vezettünk! Nagy Laci bombája következett: 3:2! És aztán pechünkre megtáltosodott a francia kapus, Omeyer. Még a hetest is kifogta. Gajic megtörte a varázslatot, bedobta a hetest Omeyernek. Nilson egyenlített a 26. percben, 9:9, végül 11:11-el zárult az első félidő. Észrevették: se Karabatic, se Ilic nem tudott egyetlen gólt se dobni az első félidőben, annyira fogták őket a védők. Ez nem Karabatic napja volt.

A második félidő Ilic góljával indult. Vezetünk! Nilsson gólt dob: 15:14! Teli torokból ordítja a nevét a közönség. A tévé képernyőjén lassítva látjuk a lövést: maga a gyönyörűség!

Iváncsik telibe találja a kapust. Marad a kétgólos különbség a PSG javára. Terzic jól védekezik, az egész meccsen állta a sarat, mondhatnánk remekelt. Ennek ellenére 20:21-re vezetnek a franciák. Alilovic szerencsénkre a pályán maradt, miután kivédett egy hetest. A szlovén óriás, Blagotinsek visszahoz bennünket döntetlenre, Palmarssontól kapta a labdát. 21:21 a második félidő 19. percében. Aron Palmarsson csodálatos játékos. És akkor Gajic belövi a soron következő hetest, 22:22. A francba, még kilenc perc, ki bírja ezt ki. Lékai Máté dob egy gólt, de előtte a franciák is.

Építők, építők! – zeng a csarnok. Pedig két góllal vezet a PSG: 25:23. A Párizs horvát edzője, Serdarusic időt kér. Nagyon higgadt az öregúr, azt mondja a fiúknak: Langsam! Nyilván sok ilyen meccset látott már pályafutása során. Korábban ő volt a Kiel edzője. Majdnem minden sztár vele kezdte a Kielben, aki most a PSG-ben van. Dragan Gajic öt hetesből ötöt teljesít. Kötélből vannak az idegei. Még majd ő dobja a legtöbb gólt, miközben nem is játszott, csak a hetesekre jött be.

Hansen kihagyta a hetest. Milyen meccs! – ordítja a tévé kommentátora. Karabatic letapossa Lékait. Palmarson mellélő. Nikola Karabatic belövi az első gólját ezen a meccsen. És ezzel meg is nyerik a franciák? Nehogy már. Már csak két perc és két gól hátrányban vagyunk. Törölni kell a pályát a játékosok izzadságától. Mikler kivédi a francia dobást, lehet támadni. De ki lő gólt a Veszprémből? Nagy Lacit szájon csapják a franciák. Ezt a másfél percet még holtan is ki kell bírni – jegyzi meg a kommentátor. Hét emberrel támadunk, húsz másodperc a végén. Egy góllal nyer a PSG: 27:26!

Ez a meccs sajnos elment, lement! Készülünk a holnapi mérkőzésre – nyilatkozta Iváncsik a meccs után.

Elismerte, a pár kimaradt ziccer végül megbosszulta magát. Nagy Laci majdnem sír, törölgeti az arcát a pólójával. Legszívesebben megölelném! Azért szép volt ez a meccs, fiúk! Különösen a párizsiaknak.

Vasárnap a harmadik helyért játszik a Veszprém a férfi kézilabda BL-ben.


[fbcomments]