Életmód · 2020.11.20.

FELMÉRÉS – A magyarok közel harmada rendszertelenül táplálkozik

Miközben a koronavírus-járvány miatt gyakran szóba kerül az immunrendszer erősítése, arról kevesebbet beszélünk, hogy ennek egyik fontos része a helyes táplálkozás.

A NaturMed Hotel Carbona országos reprezentatív felmérést készített a lakosság étkezési, táplálkozási szokásairól, amelyből kiderül, hogy a megkérdezettek 31 százaléka rendszertelenül vagy kevésbé rendszeresen étkezik, 30 százaléka választja a növényi olajat a zsírral szemben, 40 százaléka a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket a finomított gabonával szemben, 25 százaléka fogyaszt halat, és csak 26 százaléka szed valamilyen vitamint. Holott étkezési szokásaink változtatásával erősíthetjük immunrendszerünket.


A korábbinál is fontosabb az immunrendszerünk erősítése

Az őszi időszakban mindig téma az immunrendszer erősítése. Idén ez a koronavírus-járvány miatt sokkal égetőbb kérdés, mint egy átlagos őszi náthaszezonban. Az egészségünk megőrzéséhez kulcsfontosságú az egészséges étrend. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 78 százaléka gondolja úgy, jellemzően egészségesen táplálkozik. Dr. Somogyi Katalin, a Carbona belgyógyász, diabetológus szakorvosa szerint azonban, ha részletesebben vizsgáljuk a válaszokat, az is egyértelművé válik: többen rendszertelenül étkeznek, sokan továbbra is a zsírt választják a növényi olajjal szemben és a finomított gabonaféléket a teljes kiőrlésűvel szemben. Ugyanakkor az immunrendszer erősítése az egészséges étrenddel kezdődik.

Nem mindegy, hogy mennyit eszünk

Amikor az egészséges táplálkozásra gondolunk, elsősorban az egészséges élelmiszerek és ételek jutnak eszünkbe. Az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működését és erősítését elősegítő helyes étrend azonban a rendszerességgel és a mennyiséggel kezdődik. A felmérés eredményei szerint a válaszadók 31 százaléka rendszertelenül vagy kevésbé rendszeresen étkezik, és akár főétkezéseket is kihagy. Majdnem 15 százalék azok aránya, akik többet vagy sokkal többet esznek, mint amennyit kívánnak, és csupán a megkérdezettek 1,4 százaléka viszonyul annyira tudatosan saját testéhez, hogy kevesebbet fogyaszt, mint amennyit kíván. Dr. Somogyi Katalin ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern táplálkozástudomány a napi többszöri étkezést javasolja. Ideális napi öt alkalommal kisebb mennyiségeket enni egyenlő időközönként, ami garantálja a stabil vércukorszintet és a megfelelő mennyiségű energiát. Ez azért is fontos, mert így nem terheljük túl a szervezetünket, az emésztés ugyanis sok energiát igényel, amit a testünk például egy fertőzés leküzdésére is fordíthatna.

Ügyeljünk a változatos, egészséges étrendre!

Az étrend összeállításánál a sorrendre és az ételekre egyaránt figyelnünk kell. Dr. Somogyi Katalin szerint ez különösen akkor válik lényegessé, amikor valamilyen betegséggel, fertőzéssel nézünk szembe, hisz olyankor vizsgázik immunrendszerünk. Ha időben és megfelelően készítjük fel a védekezésre, nagyobb az esélye, hogy a betegség enyhébb lefolyású lesz. Ebből a szempontból jó hír, hogy a felmérésben résztvevők 85 százaléka úgy nyilatkozott: gyakran vagy nagyon gyakran fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget. Ugyanakkor a további mutatók már nem ennyire kedvezőek. A válaszadók több mint 50 százaléka a zsírt választja a növényi olajjal szemben, csak 40 százalékuk fogyaszt teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, és alig 25 százalékuk eszik halat. És bár az egészséges táplálkozási piramisnak az édesség mindössze néhány százalékát kellene adnia, a megkérdezettek 37 százaléka gyakran vagy nagyon gyakran fogyaszt édességet.

Az immunrendszerünk erősítése érdekében azonban tudatosabban kell összeállítanunk étrendünket – hangsúlyozza az orvos. – Fontos, hogy változatos legyen és tartalmazza a teljes értékű fehérjéket, elsődlegesen a C-, D- és E-vitaminokat, cinket, valamint megfelelő mennyiségű folyadékot. Fehérjeforrásoknak számítanak a húsok, a tojás, a túró és a joghurt, ami probiotikum-tartalma miatt is egészséges, valamint a hal. Ez utóbbiból sokkal többet kellene fogyasztanunk, hisz az emberi szervezet számára olyan fontos ásványi anyagokban bővelkedik, mint a foszfor, a vas, a kálium, a kalcium, illetve az A-, D-, B2 és B6-vitamin. A szükséges cinkmennyiséget adhatja számunkra a sovány marhahús, a hüvelyesek, a spenót vagy akár a tökmag. Antibakteriális és vírusölő hatása miatt a fokhagyma és a gyömbér rendszeres fogyasztása segít erősíteni az immunrendszert. Mindemellett arra is figyeljünk, hogy étrendünkben minél kevesebb cukor tartalmú élelmiszer legyen, mivel a finomított cukor elvonja szervezetünktől a vitaminok egy részét, a kalciumot, és gyengíti az immunrendszert.


[fbcomments]