Közérzet · 2023.09.14.

ESO ANGELS-DÍJ – A Neurológia és Stroke Osztály elismerése

Kiemelkedő szakmai eredményei alapján ismét arany fokozatú minősítéssel ismerte el a Csolnoky Ferenc kórház Neurológia és Stroke Osztályán dolgozó szakorvosok és nővérek munkáját az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet. Az ESO Angels-díjat világszerte a sztrókellátásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó centrumoknak ítélik oda – olvastuk a kórház közösségi oldalán.

Az arany fokozatú minősítés azt jelenti, hogy a Veszprém megyei kórház Neurológia és Stroke Osztálya európai szinten is kimagasló minőségű ellátásban részesíti a sztrókbetegeket. A sztrók az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező. Csak a szív- és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet. Az érelzáródás okozta sztrókot az esetek egy részében 4,5 órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy az érintettek mielőbb a stroke-centrumba kerüljenek.

Az ESO Angels-díj odaítélését számos kritérium teljesüléséhez kötik. A szakértők különféle mutatókat elemeznek, így például a felvett betegek számát, rögzítik, milyen terápiát és gyógyszereket kapott a páciens. Emellett regisztrálják, hogy a kórházba érkezést követően mikor és milyen beavatkozások és képalkotó vizsgálatok történtek és ezeknek mi lett az eredménye. Monitorozzák azt is, hogy a sztrókgyanús betegek hány százalékánál végeznek CT vagy MRI vizsgálatot. A minőségi mutatók közül az legfontosabbak egyike az úgynevezett „door to needle” idő, vagyis a sztrókbetegek kórházba érkezésétől a vérrögoldó kezelésig eltelt idő, illetve a beérkezéstől a katéteres vérrög eltávolításig eltelt idő. Ezt a beavatkozást a veszprémi kórházban nem végzik, a betegeket speciális intézménybe irányítják.

A nemzetközi ajánlások szerint a „door to needle” idő az esetek legalább 80 százalékában nem lehet hosszabb 60 percnél. Ennek a kritériumnak a Neurológia és Stroke Osztály maradéktalanul megfelel. Veszprém megye területéről tavaly 688 alkalommal érkezett úgynevezett ischemiás sztrókbeteg a kórházba. 16 százalékuknál történt gyógyszeres vérrögoldó kezelés, ami az elvárásoknak megfelelő arány. Az ESO Angels-díj immár negyedszerre igazolja, hogy dr. Imre Piroska főorvos vezetésével a Csolnoky Ferenc kórház stroke-centrumában rendkívül magas szakmai színvonalú munka folyik.

A vezető képen dr. Imre Piroska. Fotó: Veszprém Kukac archív

Sztrók

A legtöbb betegnél a sztrók figyelmeztető jelek nélkül alakul ki. Amennyiben az alábbi tüneteket észleli magán vagy a közvetlen környezetében lévő személynél, azonnal hívja a 112-es telefonszámon a mentőket:

– az arc, a kar vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása,

– hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar,

– hirtelen elhomályosuló látás, kettős látás vagy a látásélesség gyors csökkenése,

– hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok,

– minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat,

– zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]