Categories: Életmód

ÉDES, MINT A MÉZ – Hamis? De mitől?

Hihetetlennek tűnik, de amikor a boltban leemel a polcról egy üveg mézet, címkéjén egy szép kaptárral, nem biztos, hogy valódi élelmiszert vesz magához, ugyanis előfordulhat, hogy az aranyszínű, étel jellegű nedűnek nemhogy a kaptárhoz, de még méhekhez sincsen semmi köze.

Mit is jelent pontosan a mézhamisítás? Meglepő lehet, de a hamis méz nem egyenlő a kínai mézzel, annak ellenére, hogy sokak fejében összekapcsolódott a két fogalom. De akkor mitől is hamis?

A méz, az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes, édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek – írja a Magyar Élelmiszerkönyv mézről szóló előírása. Tehát a hamis méz az, amit mézként árusítanak, de nem az.

Sokféle módja van az ilyen hamis, mézes jellegű készítmény előállításának. Van természetközelibb és kevésbé természetközeli módja. Az előbbiek közé tartozik, amikor a méhek által előállított anyagot nem hagyják érlelődni a kaptárban, hanem kifőzik a mézet a kristályosodás elkerülése érdekében, s ezzel eltávolítanak belőle minden jótékony összetevőt, illetve amikor a méhek elé cukorszirupot tesznek nektár helyett, azok pedig ugyanúgy feldolgozzák és tisztességesen elvégzik a munkájukat. A teljesen mesterséges módszer alatt pedig a mézállagú cukorszirup előállítását értjük.

A legtöbb, amit tehetünk az, hogy alaposan tanulmányozzuk az üveg címkéjén található leírást, ugyanis a gyártó köteles feltüntetni minden összetevőt, amit az adott élelmiszer tartalmaz. Ha bármi olyat tapasztalunk, ami nem a mézbe való, mint például fruktóz (más néven cukor) vagy színezőanyag, akkor inkább tegyük vissza a polcra!

Továbbá létezik néhány praktika, amiből meg lehet állapítani, hogy a folyékony arany eredeti-e vagy sem. Ilyen a vízzel való vegyítés, hiszen ha azonnal elegyedik, akkor tudhatjuk, hogy nem valódi mézzel van dolgunk. Egy szelet kenyér is a segítségünkre lehet, ugyanis a hamis méz nem keményedik meg a kenyér felületén úgy, mint az igazi, hanem inkább eláztatja azt. De megteszi egy darabka papír is, mert az igazi méz nem áztatja el a lapot, amikor rácsöpögtetjük. Ha mégis ezt tapasztaljuk, akkor a méz nem valódi. A fentieken kívül olyan jelek is árulkodóak lehetnek, mint például, ha nem kristályosodik meg pár hónap után, vagy ha a hangyák nem mutatnak érdeklődést az édesség iránt.

Annyit még tehetünk az ügy érdekében, hogy megbízható, helyi termelőtől vásárolunk. Ha pedig piacon vennénk mézet, beszélgessünk az eladóval! Érdeklődjünk a méz készülésének folyamatáról, és meglehet, hogy a gyanútlan eladó kikotyogja a turpisságot.

Lebán Csenge

(forrás: sagimeheszet.hu/, szeretlekmagyarorszag.hu)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago