Categories: KözéletKultúra

FELVÉTELIK – Ha én lennék a köznevelési államtitkár…

Két hét és jön a nagy vízválasztó: országszerte megírják a központi középiskolai felvételi vizsgákat, eldől, kik kerülhetnek a hőn áhított gimnáziumokba. A szülők pénztárcája versenyt fut az idővel. 15 perces hosszabbítással a kormány az egekbe mehetne…

Ha én lennék a köznevelési államtitkár, könnyen, egyszerűen és gyorsan fényezném tündöklőre a magyar közoktatási kormányt. A központi felvételik kétszer 45 percét megtoldanám még negyedórával.

Évek óta írják a jegyzőkönyvekben a javítást végző középiskolai tanárok, hogy a diákok jó részének nem elegendő a 45 perc a tíz feladat megoldására. A beadott tesztekből mérhető a tanulók tudása, nincs nagy baj, csak az idő kevés. A szelektálást tehát részben az végzi el. A másik, megjegyzem nagyobb részét, a szülők pénztárcája: ki tudott jobb felkészítő tanárokat megfizetni gyermekének, kit dresszíroztak jobban stopperekkel a kézben a felvételire. A tudás a legkevesebb ebben a megmérettetésben. Ezért ha én most államtitkár lennék, azt mondanám, állítsuk meg a hajszát!

Kapjon minden középiskolába vágyó lány és fiú még 15 percet. Hivatkoznék a különleges tanévre, hiszen már tavasszal volt kötelező iskolabezárás, ilyenre-olyanra sikerült digitális átállással. Némely intézményben ősszel is, nem is egyszer. Szegény diákoknak így is lehet elég bajuk a felkészüléssel, toldjuk már meg az igazságossághoz közelítőn azt a felvételit. Azt mondanám, a pandémia egyértelműen megerősített bennünket mint oktatási kormányt abban, amit eddig is tudtunk: azok tarthatták meg állásukat, tudtak új munkát szerezni, akik magas szinten sajátították el a közismereti tárgyakat, vagyis akik gimnáziumokba jártak.

Jólesne, hogy mindenki örül, gyerek-szülő-tanár. Élvezném a sikert, bezsebelném a dicséreteket. Még az is lehet, hogy minden általános iskolába már hétfőn kiküldeném a levelet, hogyan szervezné meg a kormányom a felvételiket.

Bővebben:

– Gyakran ismételt kérdések a központi írásbeli vizsgák 2021. február 5-ei pótnapjával kapcsolatban: ITT.

– A középfokú felvételi eljárás központi írásbeli vizsgáinak megszervezése során, az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján javasoltan alkalmazandó biztonsági intézkedések: ITT.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago