Közérzet · 2020.04.09.

E.ON – Csaknem 4400 fészektartóval várják a gólyákat

Hálózat-átépítések, új típusú kereszttartók, vércse költőládák és gólyafészek tartók – az E.ON így készül a költözőmadarak érkezésére.

A gólyákat az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja az E.ON. Korábban összesen 4343 ilyen eszközt telepítettek, most tavasszal újabb 56 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. Az Őrségi Nemzeti Parkban emellett száz vörös vércse költőládát szereltek a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira. Minden munkát még a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt végeztek el.

Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik idén is az E.ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve. Ők javasolták azt az 56 helyszínt, ahova az E.ON újabb fészektartókat helyezett el, amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartanak, és ha kell, cserélnek. A munkákat még februárban, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt végezték el. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került – így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészek tartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azon dolgoznak, hogy a nyugati országrészben minél nagyobb számban telepedjen meg az egyik legkisebb hazai ragadozó madár, a vörös vércse. Céljukhoz csatlakozva az E.ON a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopain alakít ki helyet a költőládáknak, szerelői végezték ezek felhelyezését 15–20 méter magasba. Az együttműködés tavaly kezdődött. A korábban elhelyezett fészkeket szívesen használták a régióba érkező vörös vércse párok, beköltöztek, fiókákat neveltek.

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma, ebben együttműködésre van szükség. Az E.ON törekvése, hogy biztonságos környezetet alakítson ki az élővilág számára, ezért az ország nemzeti parkjaival idén írásba is foglalja a közös munka keretrendszerét. Az együttműködések fókuszában a legjobb műszaki megoldások megtalálása, a madárvédelemben dolgozók biztonságának fokozása védőeszközök és oktatások segítségével, valamint a madarak gyűrűzéséhez kapcsolódó munkafolyamatok összehangolása állnak.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!