Sport

Đoković-ügy: Ausztrália nyert

Az ausztrál szövetségi bíróság megerősítette Alex Hawk ausztrál bevándorlásügyi miniszter döntését: a világ legjobb teniszezőjének el kell hagynia Ausztráliát. Az indok: veszélyezteti a lakosság egészségét. Ezzel Ausztrália megnyerte a több mint egy hete húzódó „meccset”, pontot téve a Đoković-ügy végére. De milyen ez a győzelem?

Önkéntelenül is felmerül a kérdés: ha a világ legjobb teniszezőjével, a korábbi Grand Slam-tornák hússzoros győztesével így járt el az ausztrál hatóság, mire számíthatnak az egyszerű emberek a hermetikusan zárt határokon? Nem csak itt, de például az amerikai határon is? Vége a nyitott világnak, újra falakba ütközik az emberiség? Nekem személy szerint egyre inkább az az érzésem, mintha egy abszurd színmű szereplői lennénk. Az abszurd dráma legfőbb jellegzetessége ugyanis, hogy felfoghatatlan törvények irányítják. A szereplőkkel egyszerűen csak megtörténnek a dolgok anélkül, hogy beleszólhatnának.

Abszurdum: Đoković makkegészséges!

Đoković ugyanis nem beteg, makkegészséges. Józan ésszel fel nem fogható tehát, hogyan veszélyeztetné az ausztrálok egészségét? A 34 éves szerb játékos állítása szerint, amit ügyvédei bizonyítanak, decemberben átesett a koronavírus-fertőzésen, tehát immunis. Erre és az egészségügyi kivételre hivatkozva kérte és kapta meg a beutazási engedélyt annak ellenére, hogy nem vette fel a Covid elleni védőoltást. Köztudottan nem hajlandó oltakozni, ezzel az antivaxxerek első számú hősévé vált. Ugyanakkor az ausztrál törvény szerint külföldi állampolgárok csak akkor léphetnek be az országba, ha be vannak oltva és egészségügyi kivétellel. Az ausztrál teniszszövetség nyilván mindezt mérlegelve először megadta a beutazási engedélyt Đokovićnak – az egészségügyi kivételre hivatkozva. Úgy lett ebből az egészből Đoković-ügy, hogy a szakma, a sportág nem értett egyet a beutazási törvénnyel, az illetékes minisztériummal. Mindjárt az elején meg kellett volna mondani, hogy nem vehet részt a tenisztornán és punktum. De nem ez történt. Vagy ha már egyszer beengedték, akkor ne állítsák meg a határon.

Az ausztráliai kálvária változatai

Đoković ausztráliai kálváriájának sokféle értelmezése van. Az ausztrál televízió műsorvezetője – adáson kívül ugyan, de – csalónak nevezte a szerb játékost a beutazási kérelmében felfedezett pontatlanságok miatt. Szerbiában ezzel szemben nemzeti hőssé vált. Már eddig is az volt, ezek után pláne az. Az internet népe is különféleképpen mérlegel. Ha csalt az egészségügyi kivételre játszva, akkor megérdemli a sorsát, olvasható a hozzászólásokban. Ha viszont tényleg covidos volt, akkor minek mászkált összevissza Belgrádban díjátadóra, tenisztornára, utána Spanyolországba? Sok hozzászóló hajlik rá, hogy a balkáni kiskapura játszást, trükközést lássa az ügyvédek ügyeskedésében. Mások annak örülnek, hogy az ilyen kőgazdagokkal sem tesznek kivételt, mint Đoković. Mit képzel magáról, hogy az egész világot palira veszi?

Országok közötti feszültség

A Đoković-ügy nagy feszültséget okozott Ausztrália és Szerbia között is. A szerb vezetés – Aleksandar Vučić elnökkel az élén – felsorakozott a teniszsztár mellett. Tüntetések voltak és még lesznek is Belgrádban és a melbourne-i szállodában is, ahova bezárták Nolet a többi „migránssal” együtt. Az ausztrál kormányt diszkriminációval vádolják, és előjött megint a régi sirám, hogy a szerb népet mindenki bántja.

Korábban itt és itt írtunk az ügyről.

Fotó: James Ross/AAP via AP

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago