Covid / Sport · 2022.01.09.

BOTRÁNY: Nole, az antivaxxer

Ausztráliai menekültszállón várja sorsa további alakulását a világ legjobb teniszezője, Novak Đoković. Közben fejtetőre állt a világ, érvek röpködnek az antivaxxer és nacionalista jelzőkkel feldíszített Nole mellett és ellen. Furcsa nők kólóznak szerb zászlót lengetve a migránsszálló előtt. A riporterek megszólítottak egy fiatalembert, aki kilenc(!) éve ebben a menekültszállóban várja, hogy beengedjék Ausztráliába. Megsértődött, hogy Đokovićról kérdezték és nem a saját esetéről.

Elképesztő történetek kerülnek napvilágra a melbourne-i menekültszállóról, ami hirtelen a világ érdeklődésének középpontjába került. Véletlenül éppen egy olyan fiatalembert, név szerint Mehdit kérdezték meg Đokovićról, aki kilenc éve várja ebbe a szállodába bezárva a döntést, hogy beléphessen Ausztráliába. Az iráni fiatalember 15 évesen érkezett az ausztrál határra, ahonnan idehozták. Azóta itt él bezárva. Már aludni sem tud, se filmet nézni, se olvasni, meghal az unalomtól. A legszomorúbbak a születésnapok – nyilatkozta. A világelső teniszezőt egy emelettel alatta helyezték el, ahova nem mehet le a rendőrök miatt.

antivaxxer, BOTRÁNY:  Nole, az antivaxxer
AP-fotó: Hamish Blair

Modern kori Spartacus

Annyi bizonyos, a január 17-én kezdődő Australian Open elől Novak Đoković elvitte a show-t, ha akaratlanul is. Kit érdekel ezután, hogy ki nyeri a tenisztornát? (Különben a szerb teniszező korábban kilencszer megnyerte.) A labda immár a politikai térfélen pattog. Az Euronews megtámadta Đokovićot, akiről azt írták, hogy antivaxxer és nacionalista. Hozzáfűzve, hogy Nole a szétesett Jugoszlávia utódállamában, háborúkkal sújtott, mérgező nacionalista légkörében nőtt fel. Ennek megfelelően viselkedik, nagy szerb hazafi, aki csetnik nótára fakad, ha győz, vagy például egy sporttársa esküvőjén Milorad Dodik és Milan Jolović boszniai szerb vezérek, volt katonai parancsnok társaságában danolt. Ráadásul hülyeségeket beszél a koronavírussal kapcsolatban.

antivaxxer, BOTRÁNY:  Nole, az antivaxxer
Rendőrök állnak őrt a Park Hotel előtt, ahol Novak Đokovićot tartják fogva, amíg Ausztráliában tartózkodik. Fotó: Reuters

Mindenesetre sikerült az oltásellenesek szuperhősévé válnia. Az apja, Srđan Đoković, a szerb médiának nyilatkozva egyenesen modern kori Spartacusnak nevezte fiát, aki a jogaiért harcol. Sőt, Szerbia becsületéért. Egy román sportújságíró meg Dr. Jekyll és Mr. Hyde-nak titulálta Nolét egy személyben a kettős természete miatt. Akkor játszik a legjobban, amikor a közönség ellene van. Tény, hogy a nyugati közönség nem igazán szereti, nem istenítik úgy, mint Nadalt vagy Federert.

antivaxxer, BOTRÁNY:  Nole, az antivaxxer
Fotó: Newsfinale

Ez a mostani botrány azzal kezdődött, hogy Nole nem akarta és most sem akarja felvenni a Covid elleni védőoltást és így oltatlanul akar játszani az ausztrál tenisztornán, amiért meg is tesz mindent. Még a menekültszállót is vállalva és az esetleges kitoloncolást is kockáztatva. Arra hivatkozik, hogy túlesett a koronavírus-fertőzésen, tehát védettnek számít. Ausztrália pedig csak oltottakat enged be. Kivéve azokat, akik betegség miatt nem vehetik fel a védőoltást, illetve azokat, akik átestek a koronavíruson. De hát a szerb teniszezőn már egy ideje rajta az antivaxxer bélyeg.

antivaxxer, BOTRÁNY:  Nole, az antivaxxer
Léphaft Pál karikatúrája

Voračova azt üzeni: nyerjen!

Megszólalt a világ egyik legbefolyásosabb ügyvédje is, aki azt mondta, ha az ausztrál hatóságok először megadták Novak Đokovićnak a beutazási engedélyt, akkor teljesen abszurd, hogy most nem engedik belépni az országba és egy melbourne-i menekültszállón tartják. Aleksander Čeferin szerint – bár hangsúlyozta, hogy nem ismeri teljes mélységében az ügyet, csak a sajtóból értesült róla, de annak alapján – nem korrekt, amit az ausztrálok művelnek Đokovićtyal. Léteznek kivételek, és ha az ausztrál hatóságok szerint a szerb teniszező nem esik ebbe a kategóriába, akkor ezt miért nem közölték vele időben? – kérdezi a neves ügyvéd.  Állítólag akkor táncolt vissza a hatóság, amikor kiderült, az ausztráloknak nem tetszik a kivételezés.

Közben egy oltatlan cseh teniszezőnőt is bekasztliztak a szóban forgó hotelbe. Renata Voračova a szerb teniszezővel ellentétben úgy döntött, nem harcol, inkább hazautazik, de Novaknak azt üzeni, küzdje ki a bíróságon a játszási lehetőségét és nyerjen!

Kép forrása: AP

2 hozzászólás

  1. Gombás szerint:

    Djokovic javára ítélt a bíróság, de még nem biztos, hogy elindulhat az Ausztrál Openen

  1. 2022.01.16.

    […] itt és itt írtunk az […]

[fbcomments]