Életmód · 2018.07.14.

BORMUSTRA – Nagydíjas a Tornai Pincészet juhfarkja

Bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le a napokban Budapesten az Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása.

A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A díjakat dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, valamint Légli Ottó, a Borverseny elnöke adta át.
A budapesti rendezvényen Légli Ottó, az Országos Borversenyt szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 2018-ban immáron 39. alkalommal megtartott verseny ismertsége, illetve elismertsége az elmúlt évek tudatos munkájának eredménye. A HNT, mint a szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata olyan feltételrendszert alakított ki, amely biztosítja, hogy a magyar bortermelők teljes köre − az egyéni termelőtől kezdve a családi borászatokon át a nagygazdaságokig − érdekelt legyen a szakmai megmérettetésben. Az OBV valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt.
Az OBV-n eredményesen szerepelt borok alkotják azt az „elit borszalont”, ami meghatározó szerepet, illetve kiemelt támogatást kap a különböző nemzetközi promóciós akciók lebonyolítása során. Az OBV folyamatosan növekvő presztízse a magyarázat arra, hogy az idei, Siófokon megtartott szakmai bírálaton az 51 fős zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15%-os, a nevezett tételek mintegy 25%-os növekedését jelenti. Az eredményhirdetésen 3 nagy aranyérmet, 119 aranyérmet és 112 ezüstérmet adtak át a termelőknek.
A bírálat, illetve az eredményhirdetés a hagyományos 6 kategóriához igazodott, de a korábbi évekhez képest ezúttal több különdíj átadására nyílt lehetőség. A tradicionális bírálati kategóriák legjobbjai – fehérborok, rozék, vörösborok, természetes édes borok, pezsgők, illetve gyöngyözőborok – mellett különdíjat kaptak a szőlő-bor ágazati stratégiában kiemelt bortípusok legjobbjai (a hazai nemesítésű fajtából készült legjobb illatos fehérbor, a Kárpát-medencei fajtából készült legjobb száraz fehérbor, illetve a legjobb Kékfrankos), valamint a legjobb biobor. A szervező HNT kiemelt szakmai partnere, a Takarék Csoport, A Takarékok Borait termelő borászatoknak, míg a főtámogató MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Legjobb, ökológiai gazdálkodásból származó friss fehérbor termelőjének adott át különdíjat.


A kategóriák győztesei:

A legjobb fehérbor: Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017
A legjobb rozéborok: Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017 és Várszegi Pincészet /Rosé 2017
A legjobb vörösbor: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
A legjobb gyöngyözőbor: Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017
A legjobb pezsgő: Légli Szőlőbirtok / VILLA BOCLAR 2013
A legjobb természetes édes bor: Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999

Nagydíjak:
A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017
A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016
A legjobb Kékfrankos: Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015

Különdíjak:
A legjobb biobor: Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja: Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017
Smile Wine 2018 Hungary Különdíj: Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
A WINEDATA különdíja: Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011
A Takarékok Fehérbora: Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay „Selection” 2016
A Takarékok Rozébora: Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017
A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2018: Ikon Borászat / Tulipán 2012
A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő: Budányi Pincészet


[fbcomments]