Közérzet · 2019.02.11.

BALÁZS ÓRÁJA – Mostanra a remény is elveszett

Azt mondják, mindig a remény hal meg utoljára. Hát most Horváth Balázs után halt az is. Nem lesz többé Balázs órája, csak fakuló fényképeken, fakuló emlékként marad meg még egy ideig. Amíg élnek az emlékezők.

Ígértük, utánajártunk. A városközponti dupla körforgalom építésének kezdetén eltűnt egy sokaknak kedves veszprémi színfolt, „a Balázs órája”. Itt írtunk róla nemrég. A hozzászólásokból is kitűnt, mennyire örülnének az emberek, ha visszakerülhetne, hiszen hozzátartozott a városképhez és sokakban felidézte az egykori országgyűlési képviselő, majd belügyminiszter ellentmondásos, mégis nagyon szerethető, bohém alakját. Meg persze a fiatalságukat.

…hasonló óra a Dózsa téren…

…hasonló óra a Dózsa téren…

Kovács Zoltántól, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetőjétől kaptuk a tájékoztatást, hogy az óra mindvégig az ESMA Reklám Zrt. nevű cég tulajdona volt, két ugyanilyen társával együtt. Utóbbiak a volt SZMT-székháznál és a Dózsa téren ma is láthatók. A felállításukat „valamilyen határozatlan idejű földhasználati lehetőség” tette lehetővé, de a céget nem nagyon érdekelte, mi van velük. „A Balázs órája” sokszor meghibásodott, kérésre néha megjavították, de tartósan soha nem sikerült. Amikor a körforgalom átépítése megkezdődött a kivitelező elbontotta az órát és azt egy ideig a város raktározta is. Utána a tulajdonos elvitte az egész szerkezetet, vagyis volt, nincs és nem lesz soha többé.

…és még egy a szakszervezetek házánál

…és még egy a szakszervezetek házánál

Rövid ideig abban a hitben voltunk, hogy „a Balázs órája” valahol egy raktárban porosodik a régi körforgalomnál elbontott egyéb tárgyak között. Igyekeztünk informális úton jelezni a városvezetés felé, hogy nagyban növelné a népszerűségüket az óra visszaállítása. Reméltük, sikerül ily módon célba juttatni sokak kívánságát. Szép és emberi gesztust gyakorolhattak volna, megtisztelve ezzel Horváth Balázs emlékét és eleget téve a veszprémi polgárok óhajának. Ám ez nem merült föl egy pillanatra sem. Városházi forrásból úgy tudjuk, hogy bár az óra újbóli kihelyezésének nem volt semmiféle technikai akadálya, ennek még a gondolata se fogalmazódott meg soha.

Kedves veszprémiek, ennyi volt, lehet továbbhaladni.

Hozzászólások

hozzászólás