Egyéb · 2020.04.09.

BAKONYBÉL – Monostory néven indítottak podcastot a bencések

Monostory néven nagycsütörtök reggel indította útjára a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor a podcastját. Az első adásban Varró Szilvia, az Aeffect Communicatons vezetője kérdezi Baán Izsák atyát a járvány következményeiről és a szent három napra való készülődésről.

A nyugati embernek el kell gyászolnia a vírus előtti életét, de az elengedés mindig az új előtti megnyílás lehetőségét is magában hordozza. Életünk nagy részét azzal a hamis tudattal éljük le, hogy a kontroll nálunk van. Aztán amikor váratlan esemény történik, akár egy tragédia, vagy egy olyan kihívás, amit nem tudunk megoldani, akkor szembesülünk az igazsággal, a helyzet valós arcával – mondja Baán Izsák atya az első műsorban.


Izsák atya szerint a veszteségeket nem szabad bagatellizálni, nem kell azonnal előre nézni, meg lehet engedni magunknak, hogy fájjon, hogy szomorúak legyünk. Akár a dühöt is kiengedhetjük, ha ezzel nem másokat hibáztatunk. Amikor bizonyos területeken elhal, elfonnyad az élet, akkor valami más növekedésnek indul. Az a kihívás, hogy megtaláljuk, nálunk hol van ez a növekedés.

Érdemes ránézni az életünkre: mi az, ami most nincs és mi az, ami van. Általában nem engedhetjük meg magunknak, hogy kiszálljunk a normál kerékvágásból, vagy nemet mondjunk dolgokra, kérésekre. A mostani különleges időszakban, mint egy laboratóriumban próbálhatjuk ezt ki, és ha véget ér a karantén, lecseng a vírus, nem kell mindent folytatni és újrakezdeni.

Amerre nézünk, arra megyünk: ha kétóránként megnézzük a híreket és a nap 16 órájából sokat azzal töltünk, hogy egymást ismétlő híradásokat, egymásnak ellentmondó prognózisokat olvasunk, az nem a bizalmat, hanem a félelmet növeli. Érdemes oda nézni, ahol a jó van: a félelmeinkből az hoz ki, ha tudunk jelen lenni akár az újjáéledő természetben, akár egymás számára, akár Isten számára – véli Izsák atya.

A Monostory podcast mostantól rendszeresen jelentkezik: a monostor Youtube-csatornáján, Soundcloudon és Spotifyon érhető el.

 


[fbcomments]