Életmód · 2021.02.17.

ALZHEIMER – Óvjuk testi épségünket!

A fejet ért traumák, különös tekintettel a sorozatos sérülésekre, növelik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Mindnyájunkat érhetnek fejsérülések, de a fiatalok jellemzően veszélyeztetettebbek. Ettől függetlenül az agy épségének érdekében minden életkorban fontos a fej védelme.

A fej védelmével kapcsolatos javaslatok:


  • Sportolás közben használjon megfelelő minőségű sisakot, legyen szó korcsolyázásról, síelésről, gördeszkázásról, görkorcsolyázásról vagy biciklizésről. Ezzel mutasson jó példát másoknak. Minden esetben győződjön meg arról, hogy a felügyeletére bízott gyermekek is megfelelő sisakot viselnek.
  • Vezessen óvatosan, és mindig csatolja be a biztonsági övet.
  • Idős korban a fejsérülések leggyakoribb oka az elesés. A legtöbb elesés megelőzhető: otthona berendezésekor kerülje a veszélyt okozó tárgyak, mint például a kis szőnyegek használatát, illetve ügyeljen arra, hogy ne maradjon semmi a földön, amiben eleshet. Például ne hagyjon cipőt a folyosó közepén, vagy tárgyakat a lépcsőn. A gyakran használt tárgyakat tartsa könnyen elérhető magasságban, hogy ne kelljen felállnia székre vagy fellépőre.
  • Orvosával vagy gyógyszerészével konzultáljon annak érdekében, hogy a felírt gyógyszerek vagy az ön által használt gyógyhatású készítmények, illetve ezek kölcsönhatásai ne okozzanak egyensúlyzavart.
  • Gondoskodjon a belső és a külső terek megfelelő megvilágításáról, kiváltképpen figyeljen a lépcsőkre és a bejáratokra.
  • Az otthonán belüli biztonságot növelő megoldások szintén csökkentik a kockázatokat. Használjon kapaszkodókat a lépcsőnél vagy a fürdőszobában.
  • Az erőnlétet, az egyensúlyt és a rugalmasságot javító gyakorlatok rendszeres végzése a megelőzés szempontjából fontos.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]