A Publicus Intézet áprilisi telefonos kérdőíves adatfelvétele alapján készült felmérés tökéletesen tükrözi Veszprém lakosainak értékelését a helyi ellenzéki politikusok munkájáról, ismertségéről, népszerűségéről.

Arra is kíváncsiak voltak, kit és mennyire tartanak a megkérdezettek alkalmasnak arra, hogy polgármesterként vezesse a várost, de azt is, melyik párt képviselőjére szavaznának az őszi önkormányzati választáson.

A megkérdezettek harmada még bizonytalan

Publicus 9-1

A korosztályra és nemekre bontott felmérésből egyértelműen kiderül, hogy Veszprém nagyobbára fideszes város. A megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fidesz jelöltjére, leginkább a 18–29 évesek, akinek csaknem fele a kormányzó párt jelöltjét preferálná. Az MSZP–DK–LMP–Jobbik összefogás jelöltjét a megkérdezettek 27 százaléka támogatná, de miután távol az ősz, a megkérdezettek 32 százaléka bizonytalannak tűnik, nem tudja, vagy nem válaszolt.

Kész Zoltán a legismertebb, de már kevésbé népszerű

Publicus 7-1

Az alábbi infografika azt érzékelteti, miként értékelték a megkérdezettek a város közéleti szereplőinek munkáját és ismertségét. A várakozásnak megfelelően a legismertebb Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, aki (egy 100-as skálára vetítve) 77 pontot ért el, viszont népszerűségben csupán 34-et. Veri őt Katanics Sándor (DK) 50, Gerstmár Ferenc (LMP) 48, Hartmann Ferenc (MSZP) 47 ponttal, Kovács Rajmund (Jobbik) lemaradt 33 ponttal.

Ki alkalmas és ki kevésbé alkalmas a polgármesteri posztra?

Publicus 8-1

A Mennyire tartja alkalmasnak arra, hogy polgármesterként vezesse Veszprémet és képviselje a város érdekeit? kérdésre a felsorolt ellenzéki politikusokat ismerők közül a „inkább alkalmas” vagy „inkább nem alkalmas” választ adhatták. A számok magukért beszélnek.

Demográfiai mutatók

Publicus 5-1

A válaszadók a kérdezőbiztosok telefonon feltett kérdéseire válaszoltak, és a kutatás eredményeként létrejött adatbázis a városban élőkre nemük, életkoruk és iskolázottságuk szerint reprezentatívnak tekinthető. Az intézet szakemberei 704 veszprémi lakos válaszait dolgozták fel.

Hozzászólások

hozzászólás