A 75 éves Ézsiás István szobrászművész jubileumi kiállítását a Dubniczay-palota Várgalériájában (Vár utca 29.) rendezi meg a Művészetek Háza Veszprém. A megnyitó szeptember 22-én, szombaton 11 órakor lesz.

Ézsiás István Veszprémből indult és Európa-hírű magyar világpolgár-művész lett.

Veszprém és Olaszország nem véletlenül szerepel hangsúlyosan a kiállításon, hiszen a Velencei Képzőművészeti Biennálé rendszeres látogatása – a Művészetek Háza Veszprém szervezésében – szellemi hidat teremt a hazai és a nemzetközi kortárs művészet között, valamint kontinuitást hoz létre olasz kortárs művészekkel.

A nagyszabású kiállításra az általa és felesége, Muha Mária által alapított olaszliszkai Kelet-Európa Modern Képtár és Nemzetközi Szoborparkból, valamint a Vináron, szülőfalujában létrehozott Pannónia–Geometria Széchenyihez szoborparkból is hoznak alkotásokat.

A Soproni Lábasházban idén megrendezett, díjnyertes éremművészek kiállításán bemutatott Ézsiás-alkotásokat, valamint a művész Szentendrén, a budapesti Stefánia Palota szoborparkjában és a berlini Art in Process nemzetközi kiállításon szereplő műveit is láthatja a nagyközönség Veszprémben.

A Római Magyar Akadémián – ott ösztöndíjasaként volt Ézsiás István – szervezett szimpóziumról és a római Café Europe Centro di Arte Contemporanea galériában rendezett önálló kiállításáról műtárgyakat, dokumentumokat és fotókat mutatnak be.

A Dubniczay-palota udvarán színes konstruktivista acélszobrok, a Várgaléria termeiben kisplasztikák, képek, medálok, érmek, írásos dokumentumok, könyvek, katalógusok, a folyosón itáliai emlékek tekinthetők meg.

A Veszprémhez és a térséghez kapcsolódó művésztelepek, szimpóziumok szervezései dokumentumai is helyet kaptak a kiállítóterekben (Veszprémi Fiatal Művészek Stúdiója, Ajkai Alumínium Szimpózium, Bakonyi Műhely Faszobrász Művésztelep, valamint a több mint tíz évig szervezett és vezetett Győri RÁB Acélszobrász Művésztelep).

A megnyitón köszöntőt mond Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a tárlatot megnyitja Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

A kiállítás november 11-éig tekinthető meg.

Hozzászólások

hozzászólás