Szinte biztosra vehető, hogy Várpalotán volt a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó művészek aránya szombaton délben. A Thury-várban megnyílt a Veszprémi Művész Céh reprezentatív kiállítása.

A megnyitóra eljött a kiállító festők, szobrászok nagy része. Feltűnő a változás a tagságban. A nagy öregek közül az utóbbi években többen meghaltak, mások visszavonultak. Ugyanakkor új művészek is csatlakoztak a társasághoz.

A Veszprémi Művész Céh tagjait és a többi megjelentet Campanari Talabér Márta polgármester asszony köszöntötte. Megnyitó beszédében Fenyvesi Ottó költő elmondta: 1989-ben indult útjára a Veszprémi Művész Céh, melyet Somogyi Győző, Felhősi István és mások álmodtak meg. Jövőre a harmincadik évfordulóját ünnepli a civil társaság, amelyet olyan jeles céhmesterek vezettek tűzön-vízen át, mint Raffay Béla, Kádár Tibor, Horváth László, Somogyi Győző, Bokros László, Kovács Endre, Veszeli Lajos. A céhmester most Kulcsár Ágnes.

A mai profitorientált világban nem könnyű talpon maradniuk a művészeknek, sőt, megmutatkozni sem, hiszen tulajdonképpen megszűntek a régi kiállítóterek. Zömmel kis termekben, folyosókon, előcsarnokokban nyílnak kiállítások, ha nyílnak. Ezért is ünnep ez a várpalotai, mert jelenleg a megye talán legszebb kiállítóhelye a Thury-várban van. Szép tágas, világos, van tere a műveknek a megmutatkozáshoz, kibontakozáshoz. Érdemes egy várpalotai kirándulással összekötve megnézni.

A megnyitó után Farkas István várpalotai festőművész, a kiállítás házigazdája „céhlakomán” látta vendégül társait.

Hozzászólások

hozzászólás