Lesz egy józan többség 2018-ban, amely belátja, hogy nem szabad egy megalomániás és nemzetellenes politikai gonosztevőt a hatalomban tartani, mert akkor nemcsak a politikai vita fog kiüresedni, hanem az ország is – fogalmazott évértékelőjében Kész Zoltán. Beszédében nem csak az elmúlt egy év politikai történéseiről beszélt, hanem a hazánkban és a világban lezajlott folyamatokra is kitért, ahogyan 2018 sem maradhatott ki a témák közül.

A térség független országgyűlési képviselője második alkalommal tartott évértékelőt (a tavalyiról szóló beszámolónkat itt olvashatják). A helyszín kedden is a megyei könyvtár volt.

Kész Zoltán kifejtette, 2016 az önzés éve volt a nemzetközi politikában: utat tört magának a nacionalizmus, az énközpontúság, trendi lett hazudni, hülyének nézni az embereket és hülyének tettetni magunkat. Ezt bizonyítja a két legfontosabb külpolitikai esemény, a Brexit és Donald Trump elnökké választása. Az álhírekből szított gyűlölet és kirekesztés megtette hatását, az új politikai irányvonal szerint gyűlölni kell a másként élőket, imádkozókat és gondolkozókat.

A képviselő szerint hazánkban 2018-ban az utolsó szabad választás jöhet el, s félő, utána következhet majd az új Hazafias Népfront és olyan látszatválasztások, mint amilyenek 1985-ben vagy azt megelőzően zajlottak. A tét emellett az, hogy ezt a folyamatot az utolsó békés pillanatban fordítjuk meg, vagy jóval később, amikor már forradalomra lesz szükség.

Ennek ellenére Kész nem temeti a magyar demokráciát, és hiszi, hogy a Fidesz legyőzhető, és le is kell győzni jövőre. Bizakodásának oka, hogy 2015 óta számos eredményt értek el, a kétharmad lebontását követő időközi választások megmutatták, hogy a társadalmi többség elillant a kormány mögül. Az elmúlt egy évet a népszavazások évének nevezte, hiszen ott volt Gőgös Zoltán kérdése a földügyekről, az övé a kétmilliós bérplafonról az állami szférában, még akkor is, ha a referendumokat az Országgyűlés és a Nemzeti Választási Bizottság adminisztratív eszközökkel megakadályozta. Bár ez még mindig elegánsabb megoldás volt, mint mikor a vasárnapi boltzár kapcsán büntetett előéletű kopasz verőlegények képviselték a Fidesz „népszavazási tagozatát”. Ősszel az önmaga gerjesztette kvótanépszavazásba bukott bele a kormány, bátorságból pedig legutóbb az olimpiai aláírásgyűjtés kapcsán szereztek egyest.

Az évértékelő hallgatósága

Az évértékelő hallgatósága

A választókerülete kapcsán kifejtette, hisz a helyi képviselet modelljében, éppen ezért élő kapcsolatot ápol az itt élőkkel, kérdéseiket továbbítja a szakminisztereknek. Büszke arra, hogy a Fidesz személyre szabott lejárató stratégiát dolgozott ki ellene, hiszen a kormányzó pártot a félelem vezérli. Nem tőle félnek, hanem a Kész Zoltán-jelenségtől, attól, hogy születhet a semmiből egy erős ellenfél. A sikerei között beszélt arról, hogy addig ostorozta az egészségügyi kormányzatot, míg – pótolva a több évtizedes hiányt – létrehoztak egy osztályt az éber kómásoknak, valamint szólt az általa beterjesztett törvénytervezetekről és 199 önálló indítványáról is.

Veszprémhez kanyarodva elmondta, a város fideszes potentátjai a közgyűlésen üzengetnek neki, de a párbeszédet kerülik. Szerinte ez nem is csoda, hiszen az állampárttól függ az egzisztenciájuk, Porga Gyula, Némedi Lajos, Ovádi Péter nem tudják, milyen a városházán és a pártirodán kívüli élet, milyenek a kisemberek mindennapjai. A felsoroltak nem a választóikat képviselik, ők a párt emberei. A párt pedig – úgy látszik – nem akar négysávos körgyűrűt Veszprém déli szakaszán, nem akar új völgyhidat, összekötőt a 8-as és a 82-es út között, utat a megálmodott új uszodához, és hallgatnak a húszemeletes renoválásáról, a veszprémi gyermekkórházról is. Porga Gyulát még az sem zavarja, hogy Veszprém elveszítheti az egyetemét (a témáról írásunk itt), pedig az intézmény elsorvasztása az egész város számára veszteség lenne a szellemi tőke és a gazdaság szempontjából is – a polgármester és a város vezetése azonban csak gyáván szemléli ezt, és „szükségtelennek tartja a közös fellépést az egyetem érdekében”.

Azért Kész Zoltán valamennyire megértő a polgármesterekkel, hiszen látja, a Fidesz által kiépített rendszerben nincsenek könnyű helyzetben. Ahogy fogalmazott, jelenkori Pap Jánosok igyekeznek uralkodni felettük. A modern senkik a gyűlölt Brüsszelből érkező források elosztásánál úgy tesznek, mintha saját mellényzsebükből juttatnának alamizsnát egy-egy településre és cserében még extra kéréseik is lehetnének. Hol „jó tanáccsal” szolgálnak, hogy melyik pályázatíró pénznyelővel érdemes dolgozni, hol „alkotmányos hozzájárulás” címen nyújthatnak be számlát, hol csak annyi utasítást adnak: ne barátkozz ellenzékiekkel, ha nyerni akarsz a pályázatokon.

A következő évi választásokról szólva a képviselő kiemelte: 2018 valódi tétje az önkormányzatiság lesz, az ASP-rendszer elnevezésű, informatikai fejlesztésnek álcázott feladatelvonással előbb a kistelepüléseken, majd országosan is felszámolja a kormány a helyi döntéshozatalt. Szerinte Magyarországon ma többen vannak, akik kormányváltást akarnak, és ahogy Veszprém bizonyította józanságát két évvel ezelőtt, úgy megmutatják, hogy igenis lesz százhat „Veszprém” (az ország 106 egyéni választókerületében eredményes ellenzéki jelölt) 2018-ban.

Nem az a generáció akarunk lenni, amely utolsóként lekapcsolja a villanyt, hanem az, amelyik világosságot hoz a nemzetnek, visszafordítja a kelet felé robogó expresszvonatot, leszámol a rendszerváltás óta létező korrupt politikai elittel s visszahozza a józan és kulturált vitát a politikába – mondta Kész Zoltán. Hozzátette, van remény, ahogy arra is, hogy megtisztítsák a közéletet a politikai szerencselovagoktól, akik csak melegedni és pénzt felvenni járnak a parlamentbe, s akiknek eszük ágában sincs nyerni. Mert a csodát nem várni kell, hanem megcsinálni. Ehhez pedig a háttérbe kell szorítani a kicsinyes pártpolitikai célokat, az önérdekeket, s a helyi erőkre támaszkodva felvenni a kesztyűt a gátlástalan hatalommal szemben.

Drahos Nikolett

 

Kész Zoltán évértékelőjében ismertetett egy reprezentatív közvélemény-kutatást is. A felmérés szerint a Fidesz „párttitkára” (a kormánypárt ugyan hivatalosan nem jelentette még be jelöltjét, de informálisan régóta tudni lehet, hogy Ovádi Péter a kiszemelt – a szerk.) az MSZP jelöltjét 35:19-re, a DK jelöltjét 34:21-re győzné le, de ha Kész Zoltán lenne az ellenfele, Kész 33:27 százalékos arányban ismét megverné a Fideszt a választókerületben.

Hozzászólások

hozzászólás