Félpályás útlezárással tiltakozott a Házgyári út egy rövid szakaszán a Vasas Szakszervezet az elrendelhető túlórák jelentős emelését és számos egyéb méltánytalanságot is tartalmazó, rabszolgatörvényként elhíresült törvénytervezet ellen. A figyelemfelkeltő akció bő egy óráig tartott, a forgalmat rendőrök irányították.

Az autósok jó részének nem volt tudomása arról, miért áll a forgalom a Házgyári úton, de a zászlókat és transzparenseket látva sokan fejezték ki a szimpátiájukat dudálással, integetéssel. Akadt persze olyan is, aki egy Audiból kiüvöltve trágár módon szidta a tüntetők édesanyját és küldte őket inkább dolgozni(!).

dav

Mürkli Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének helyi képviselője elmondta, hogy teljes mellszélességgel támogatják a vasasok tiltakozó megmozdulását.

Fontos, hogy mindenki tudja, milyen törvénytervezetet akarnak most elfogadtatni. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen, mert a dolgozókat nem lehet rabszolgaként kezelni! Ezt a veszprémi demonstrációt figyelemfelkeltésnek szánjuk, holnap Budapestre megyünk, és ott fogunk tüntetni. A megye minden városából indul busz, nagyon sokan jelezték, hogy csatlakoznak. Magyarországon hárommillió munkavállaló van, a kormány tervezett lépései mindenki érintenek.

Látom, sárga mellényt visel, bizonyára a párizsi tüntetésekre célozva. Hisznek benne, hogy a franciákhoz hasonlóan meghátrálásra tudják kényszeríteni a kormányt?

Nagyon bízom benne, hogy az észérvek, és az, ha látják, mennyi elégedetlen ember van, meggyőzik a döntéshozókat. Optimisták vagyunk.

Sokan vélik úgy, hogy az itthoni szakszervezetek túl gyengék, nem igazán van érdekérvényesítő erejük.

Én a versenyszféráról, a kereskedelemről tudok inkább csak beszélni, ott nem ez a helyzet. A szakszervezet nem magától erős, hanem a dolgozók összefogásától. Minél több tagja van, annál jobb alkupozícióba kerül és annál több eredményt tud kiharcolni. A Tescónál ez kiválóan működött, de tudom, hogy a közszféra az más. Ahol az állam a munkáltató, ott nehezebb dolguk van az érdekképviseleteknek.

Mürkli Mónika

Mürkli Mónika

A felvetésre Holly László, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Közép-Dunántúli regionális ügyvivője, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Fejér megyei képviselet-vezetője is reagált.

Itt van a francia példa. A szervezettségük kevesebb, mint Magyarországon, hét százalék. Mégis, ha a szakszervezet megszólítja őket, melléjük áll az összes munkavállaló, a nem szakszervezeti tagok is. Holnap Budapesten bárki csatlakozhat hozzánk, hiszen egy minden dolgozót érintő törvénytervezetet akarnak átvinni egyeztetések nélkül. Sokan félnek, féltik a munkahelyüket, az egzisztenciájukat, pedig olyan időket élünk, amikor a munkáltatók szinte vadásszák az embereket. De a nép előbb-utóbb fel fog ébredni, és azt mondja, elég! A nagy vállalkozásoknál, ahol ennek kultúrája van, már most is partnerként tekintenek a szakszervezetre. Van párbeszéd és korrekt megegyezések születnek, mert a vezetők is tudják, hogy a céget ez viszi előre.

Veszprémből szombaton reggel 7 órakor a Continental elől, a Henger utcából indul a tüntetők busza Budapestre.

sdr

sdr

Hozzászólások

hozzászólás