Közérzet · 2018.12.07.

NYOMTASSTEIS – Szakszervezeti különszámmal szórják be az országot

A Nyomtass te is! mozgalom különszám készítésével támogatja a szakszervezetek „rabszolgatörvény” elleni országos tiltakozását. Ezt fogják osztani a december 8-ai szakszervezeti tüntetésen, valamint nagy vidéki üzemeknél. Az akciókhoz várják a csatlakozók jelentkezését.

Nem leszünk rabszolgák! – hirdeti a Nyomtass te is! szakszervezeti különszámának nyitó cikke, amely azt is leszögezi, hogy csak az összefogás állíthatja meg a kormány munkavállalók kizsákmányolását célzó ámokfutását.


A kormány tudniillik évi 250–300-ról 400 órára akarja emelni az elrendelhető túlórák számát, emellett egyről három évre növelni a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A szakszervezetek példátlan összefogás mellett országosan tiltakoznak – a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) vezetésével – a tervek ellen.

A különszámból megtudhatjuk, hogy a munkaképes korú lakosság túlnyomó többsége – 83 százaléka – elutasítja a kormányzati terveket, és majd’ ennyien úgy gondolják, hogy a túlóraszám emelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága.

Szó esik arról is, hogy Magyarországon már most 35 nappal többet dolgoznak az emberek, mint az unió legkevésbé leterhelt országában, Franciaországban, ahol csak évi 1560 órát dolgoznak, a hazai 1840-nel szemben. Ezt akarja a kormány még 50 nappal növelhetővé tenni.

ábra

A lapban olvashatunk arról is, hogy a kimerültségtől már most is évente 13–15 kamionsofőr veszíti életét munka közben, vagy hogy a köztisztviselőknek „pofára” akarnak béremelést adni, azaz a lojális kezdők akár többet is kereshetnek, mint a több évtizedes tapasztalattal rendelkező, de a talpnyalásban kevésbé jeleskedő kollégáik.

A különszámot országszerte osztani fogják több városban, néhány helyszín és időpont már tudható. Az akciókhoz várják a csatlakozókat. Jelentkezni az info.nyomtassteis@gmail.com-ra levelet írva lehet.

Nyomtass te is! osztás a vidéki üzemeknél:

December 10. hétfő: Esztergom

December 11. kedd: Szolnok

December 12. szerda: Székesfehérvár, Dunaújváros

December 13. csütörtök: Kecskemét

December 14. péntek: Győr

A különszám innen letölthető.

 

 


[fbcomments]