Közérzet / Életmód / Hasznos · 2021.02.13.

VÖRÖS KÓD – Fagyhalál fenyegeti a hajléktalanokat

A rendkívül hideg időjárás miatt tegnap délelőtt tíz órától életbe lépett a vörös kód jelzés, ami az utcán élő hajléktalanok fokozott veszélyeztetettségére figyelmeztet. Szaller Péternél, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület veszprémi szakmai koordinátoránál érdeklődtünk arról, hány fedél nélküliről van tudomásuk a városban.

Az utcai szociális szolgálat gondozásában jelenleg közel 90 személy van. Ebbe a létszámba azok az általunk segített emberek is beletartoznak, akik nem lakás céljára szolgáló komfort nélküli helyeken, külvárosi helyszíneken éjszakáznak. A téli időszakban természetesen senkit nem utasítunk el, minden hozzánk fordulónak biztosítunk férőhelyet a hajléktalanszállón – válaszolta kérdésünkre.

Az utcai szolgálat kapacitása elegendő arra, hogy a gondjukat viseljék?

A Befogadás Háza 2×2 fős utcai szociális szolgálatot működtet, ezt elegendőnek érezzük a feladatok szervezéséhez.

Ha valakinek bajban lévő hajléktalanról van tudomása, hol kérhet segítséget?

Az utcai szociális szolgálat a téli időszakban 24 órás telefonügyeleti készenlétben van, munkatársainkat két csatornán is el lehet érni. Vagy a Közép-dunántúli Regionális Diszpécserszolgálaton keresztül, telefonszáma: +36-34-511028, vagy az intézményünk közvetlen telefonszámán: +36-30-237-6695. Mindenkitől azt kérjük, hogy figyeljen oda az utcán éjszakázó emberekre és az egyáltalán nem, vagy rosszul fűtött épületekben élőkre. Ha bárhol földön fekvő embert látnak, lépjenek oda hozzá és szükség esetén értesítsenek bennünket. Az egymásra való odafigyelés, egy kérdés a segítségre szoruló embertársunkhoz, ebben az időszakban életeket menthet.


[fbcomments]