Egyéb

VESZPRÉMI VASÚTÁLLOMÁS – Hétfőn megkezdődik a felújítás!

Régóta vártunk rá, ma sajtótájékoztató keretében megtörtént a nagy bejelentés. Február 6-án elkezdődik a veszprémi vasútállomás felújításának első üteme. Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára az év közepére egy olyan fejlesztés átadását ígérte, ami az esztétikai megújulás mellett a komfortfokozat javulását is eredményezi.

Az eseményen részt vett dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester is. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ugyancsak jelen lévő vezérigazgatója, Markovits Alíz és dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztató végén stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. Az együttműködés célja az Európa Kulturális Fővárosa programév minél sikeresebb lebonyolítása.

Dr. Pafféri Zoltán, Ovádi Péter, dr. Navracsics Tibor, Porga Gyula, Markovits Alíz és Nagy Bálint

Az 1,105 milliárd forintból megvalósuló beruházás apropóján dr. Pafféri Zoltán elmondta, hogy a veszprémi vasútállomás tavalyi, 550 ezres utasforgalma idén várhatóan 200 ezerrel növekszik az EKF rendezvényeire érkezőknek köszönhetően. Megemlítette, hogy a társaság immár óránként közlekedteti a Göcsej és Bakony InterCity vonatokat Budapestről. A Volán buszok járatait és menetrendjét a vasúti közlekedéshez igazították. Szólt a 2023 forintos EKF-retúrjegyekről és a rendkívüli kedvezményű Okosjegy-vásárlás lehetőségéről is. Előbbit a programév kiemelt rendezvényeire látogatók vehetik igénybe, míg az utóbbi a MÁV-app-on keresztül érhető el. Mindettől a közösségi közlekedés népszerűbbé válását reméli a cég.

A fejlesztés első ütemében kívül-belül megszépül a vasútállomás utasforgalmi épülete. Új burkolatot kap a váróterem, lesz akadálymentes illemhely és fotocellás ajtók. A peronra vezető kijáratokat akadálymentesítik. Az állomásépület külső homlokzata megújul. Új peron- és előtetőt építenek, lesznek új fedett utasbeállók és tíz kerékpártámasz is. Utcabútorokat helyeznek el az állomás előterében, a középső peronon és az állomásépület körzetében is.

Számos, a veszprémieket érdeklő kérdésre azonban nem tértek ki a sajtótájékoztatón, így ezekről külön kérdeztük a résztvevőket.

Markovits Alíz megerősítette azt az értesülésünket, hogy a beruházás 1,105 milliárdos forintos összköltségéhez a MÁV 355 millióval, az EKF pedig 750 millióval járult hozzá. A rendezvényekre vonattal érkezőket elektronikus tájékoztató felületek fogadják majd, de információs iroda vagy pult nem szerepel a terveik között.

A Máltai Szeretetszolgálat által a régi postaépületben működtetett nappali ellátás a mai napig számos konfliktus forrása. Tudjuk, hogy az épületet az önkormányzat el fogja bontatni, ahogy a mellette lévő szociális bérlakásokkal már megtette. A területet ezt követően közparkká alakítják. Információnk szerint ez április körül várható, miután a nappali ellátás átköltözik a közeli volt MÁV-szálló épületébe és megtörténik a bontás. Porga Gyula ezt a határidőt nem erősítette meg. Ami bizonyos, hogy a MÁV-szálló két szintjén az EKF-től elnyert támogatással már zajlik a felújítás. A bontás és a parkosítás az ottani munkálatok elkészültének függvényében valósulhat meg.

Szilágyi Tibor főigazgató

A veszprémi vasútállomás felújításával kapcsolatban Szilágyi Tibort, a MÁV Zrt. fejlesztési és beruházási főigazgatóját kérdeztük. Elmondta, hogy a korszerűsítés folytatása szerepel a vállalat tervei között, de a második ütem időpontjáról még nem tud nyilatkozni. Hétfőn az utasváró egyik felét lezárják, a jegypénztáraknál azonban egyelőre zavartalan lesz a forgalom. Ez várhatóan március közepéig tart, majd a váróterem másik oldalán is megkezdődik a munka. Körülbelül júniusig csak egy külső jegyárusító buszban lehet majd menetjegyet vásárolni. A teljes beruházás befejezésének tervezett időpontja 2023 harmadik negyedéve.

Megtudtuk még, hogy a váróteremből lesz megközelíthető az új, akadálymentes illemhely, a külső vécéket utána megszüntetik. Az első ütembe nem fér bele, hogy a vágányok akadálymentes megközelítésére liftet építsenek, így a peronokhoz továbbra is csak lépcsőkön át lehet feljutni. Az állomásépület közvetlen előterében a gyalogosutakat megújítják, a közvilágítást rendbe teszik. A Volán buszforduló nagyobb volumenű korszerűsítésére ugyancsak a második ütemben kerülhet sor. Vendéglátóhely létesítésében gondolkodnak, de mint mondta, ez mindig nagyon nehéz, hiszen rentábilis vállalkozásnak kell lennie. A P+R parkoló megmarad, vizsgálják annak lehetőségét, hogy az odavezető utak javítása is megtörténhessen.

Vezető képen: A vasútállomás megújulásáról tájékoztató felirat. Fotók: Magyar Attila és a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago