Közérzet · 2022.05.07.

Veszprémi Érsekség – Méltóságteljes áhítat?

FRISSÍTVE! A Veszprémi Érsekség közleményt adott ki a portálunkon megjelent írásra válaszolva, mely szerint a mai szentmisén az érdeklődők soraiban gyászszalagot viselő, fekete zászlócskákkal demonstráló és szórólapokat osztogató emberekkel is lehet majd találkozni. Közleményére a védegylet is reagált.

A közlemény, amely az érsekség Facebook-oldalán jelent meg:

A Veszprémi Érsekség sajnálattal tapasztalta, hogy az egyik veszprémi weboldalon megjelent írás szerint a polgárok egy elkülönült kisszámú csoportja provokatív szervezkedésbe kezdett a Gizella-napi liturgikus vallási alkalom demonstratív használatára, így annak megzavarására.


A csoport hangadóinak eddigi tevékenysége hasonlatos az országban korábban számos helyen megjelent, botrányt, törvénytelen rendzavarást és ezzel széthúzást kereső csoportosulásokéhoz.

A felhívásról szóló cikkben szereplő vádakat – hivatalosan is kezelve és – visszautasítva, az Érsekség felhívja az ünnepi szentmisén résztvevő hívek és érdeklődők figyelmét, hogy ne engedjék magukat ilyen irányba befolyásolni. Higgadt részvétellel, méltóságteljes áhítattal ünnepeljünk együtt a Boldog Gizella királyné tiszteletére bemutatandó ünnepi szentmisén, megőrizve az egységet, tanúságot téve a józanságon és bizalmon alapuló hívő közösségről. Bármilyen zavarkeltő magatartás a keresztény közösségünktől idegen.

2022. május 6.

Veszprémi Érsekség

(A közlemény végén a következő mondat áll: A Veszprémi Érsekség korlátozta, hogy ki szólhat hozzá ehhez a bejegyzéshez.)

A Szent Mihály Védegylet, amely a Szent Mihály-főszékesegyház eredeti állapota megmentéséért, a veszprémi várfelújítás ügyleteinek kormányzati felügyeletéért, a lakosság tájékoztatásáért és meghallgatásáért, konszenzus kialakításáért alakult, a saját Facebook-oldalán reagált az érsekség bejegyzésére:

Hát érsek úr, olvasva a sokadik fenyegető nyilatkozatát, szeretném megnyugtatni a kedélyeket, hogy nem lesz semmilyen rendzavarás – mindössze a szomorúságát fejezi ki az a több száz tőzsgyökeres veszprémi ősz hajú lokálpatrióta. Megkérem a kedves érsekséget, hogy ha már a veszprémiek 1.) nem szólhattak bele a székesegyház sorsába, 2.) nem ismerhetik meg az átalakítások terveit, akkor 3.) a székesegyházat alapító Boldog Gizella ünnepén hadd fejezhessék ki gyászukat a székesegyház készülő meggyalázása miatt!

FRISSÍTÉS: A VESZPRÉMI ÉRSEKSÉG A HONLAPJÁRÓL ÉS A FACEBOOK-OLDALÁRÓL IS LEVETTE AZ IDÉZETT KÖZLEMÉNYT.

A vezető képen: ilyen zászlócskákkal vonulnak fel a védegylet tagjai a mai ünnepi szentmisén


8 hozzászólás

 1. Pecák Imréné szerint:

  Sajnos nem tudok ott lenni fizikailag,de lélekben igen.
  Egy hatalmas fekete zászlóval!

 2. flórián szerint:

  Érsek úr! nem érti az egészet! nem érti a várost, a lakókat, a hívőket, a várat, a székesegyházat!

 3. Gombás szerint:

  Majd egy nap után az Érsekség eltávolította a saját közleményét. Vajon mi gondja akadhatott vele?

 4. Péter szerint:

  Hogyan engedheti meg magának az érsekség ezt a hangnemet?

  • flórián szerint:

   Bocsánat! Visszavonom! De a hívőkkel azért mégiscsak szóba kellene állni…

 5. Teréz Raschekné Felber szerint:

  Talán túl sok nem tetszést kinyilvánító bejegyzés volt, aminek az eltávolítása már kínossá vált?

 6. lászló péter laszlo.ptr.gmail@com szerint:

  Kissé erős, hogy az érsekség nevezi provokatív szervezkedésnek azt, hogy a város lakói, az egyház hívői aggodalmukat kifejezve, s a műemlék székesegyház védelmében próbálják magukra és féltő aggodalmukra valahogyan felhívni a figyelmet, miután az érsekség – nem mondhatom, hogy példátlan módon – érdemi válaszra sem méltatja az ez ügyben hozzá fordulókat. Egészen különös hozzáállás, különösen egy egyház részéről, amelynek egészen más feladatai lennének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]