EKF / Közérzet · 2022.04.30.

Várfelújítás – Ennyit a párbeszédről

A hiányos információk miatt felmerülő aggodalmak eloszlatására szakértőket hívott össze a várfelújítás beruházója. A szakértők mindent rendben találtak. 

Az aggódókat sajnálatos módon nem hívták meg a tanácskozásra, a kérdéseikre így válaszokat se kaphattak. Információk hiányában tovább fognak aggódni, mert az alábbi sajtóközlemény aligha nyugtatja meg őket:

Szakmai szervezetek: biztosított a veszprémi várnegyed rekonstrukciója során az értékmegőrzés és az értékteremtés.

Nemrégiben építészeti és műemlékvédelmi szakmai szervezetek tagjaival egyeztetett a veszprémi várnegyed megújulásáért felelős beruházó cég.


A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának és a Magyar Építész Kamara Műemlékvédelmi Tagozatának képviselője, valamint a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárságának képviselői is részt vettek a beruházó cég által kezdeményezett szakmai találkozón, amelyen bemutatásra került a veszprémi várnegyed fejlesztési terve.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy korábban az érintett szervezetekhez érkeztek felvetések, amelyek – a beruházással kapcsolatos hiányos információk miatt – aggodalmat fogalmaztak meg a lehetséges tervek kapcsán.

A veszprémi találkozón megismert adatok és információk alapján azonban a szakmai szereplők összességében elismerték az alapos előkészítő munkát. A fejlesztési koncepciót értékalapúnak, átfogónak és szakmailag megfelelőnek értékelték, így álláspontjuk szerint az a várnegyed épületegyütteseinek méltó megújítását szolgálhatja.

Értékként emelték ki, hogy a beruházó cég döntéshozatali folyamataiban fontos szerepet kaptak a fejlesztést megelőző és az azzal párhuzamosan folyó régészeti, restaurátori és művészettörténeti kutatások eredményei, javaslatai és támogatják ennek folytatását.

Rács védi a székesegyház lezárt kapuját (Fotó: Facebook/Szijártó László)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]