Közélet

Veszprémi Érsekség – Méltóságteljes áhítat?

FRISSÍTVE! A Veszprémi Érsekség közleményt adott ki a portálunkon megjelent írásra válaszolva, mely szerint a mai szentmisén az érdeklődők soraiban gyászszalagot viselő, fekete zászlócskákkal demonstráló és szórólapokat osztogató emberekkel is lehet majd találkozni. Közleményére a védegylet is reagált.

A közlemény, amely az érsekség Facebook-oldalán jelent meg:

A Veszprémi Érsekség sajnálattal tapasztalta, hogy az egyik veszprémi weboldalon megjelent írás szerint a polgárok egy elkülönült kisszámú csoportja provokatív szervezkedésbe kezdett a Gizella-napi liturgikus vallási alkalom demonstratív használatára, így annak megzavarására.

A csoport hangadóinak eddigi tevékenysége hasonlatos az országban korábban számos helyen megjelent, botrányt, törvénytelen rendzavarást és ezzel széthúzást kereső csoportosulásokéhoz.

A felhívásról szóló cikkben szereplő vádakat – hivatalosan is kezelve és – visszautasítva, az Érsekség felhívja az ünnepi szentmisén résztvevő hívek és érdeklődők figyelmét, hogy ne engedjék magukat ilyen irányba befolyásolni. Higgadt részvétellel, méltóságteljes áhítattal ünnepeljünk együtt a Boldog Gizella királyné tiszteletére bemutatandó ünnepi szentmisén, megőrizve az egységet, tanúságot téve a józanságon és bizalmon alapuló hívő közösségről. Bármilyen zavarkeltő magatartás a keresztény közösségünktől idegen.

2022. május 6.

Veszprémi Érsekség

(A közlemény végén a következő mondat áll: A Veszprémi Érsekség korlátozta, hogy ki szólhat hozzá ehhez a bejegyzéshez.)

A Szent Mihály Védegylet, amely a Szent Mihály-főszékesegyház eredeti állapota megmentéséért, a veszprémi várfelújítás ügyleteinek kormányzati felügyeletéért, a lakosság tájékoztatásáért és meghallgatásáért, konszenzus kialakításáért alakult, a saját Facebook-oldalán reagált az érsekség bejegyzésére:

Hát érsek úr, olvasva a sokadik fenyegető nyilatkozatát, szeretném megnyugtatni a kedélyeket, hogy nem lesz semmilyen rendzavarás – mindössze a szomorúságát fejezi ki az a több száz tőzsgyökeres veszprémi ősz hajú lokálpatrióta. Megkérem a kedves érsekséget, hogy ha már a veszprémiek 1.) nem szólhattak bele a székesegyház sorsába, 2.) nem ismerhetik meg az átalakítások terveit, akkor 3.) a székesegyházat alapító Boldog Gizella ünnepén hadd fejezhessék ki gyászukat a székesegyház készülő meggyalázása miatt!

FRISSÍTÉS: A VESZPRÉMI ÉRSEKSÉG A HONLAPJÁRÓL ÉS A FACEBOOK-OLDALÁRÓL IS LEVETTE AZ IDÉZETT KÖZLEMÉNYT.

A vezető képen: ilyen zászlócskákkal vonulnak fel a védegylet tagjai a mai ünnepi szentmisén

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago