EKF / Közérzet / Kultúra · 2022.05.06.

Várfelújítás – Gyászszalaggal Gizella ünnepén

A Gizella Napok idei rendezvénysorozatának zárónapja más lesz, mint az eddigiek. A várfelújítás miatt a várnegyedet lezárták. Ezért a szombati szentmisét délelőtt tízkor és a Gizella-díjak átadóünnepségét délután fél hatkor az Óváros téren tartják. Az érdeklődők soraiban gyászszalagot viselő, fekete zászlócskákkal demonstráló és szórólapokat osztogató emberekkel is lehet majd találkozni.

A várban zajló munkálatok – különösen a Szent Mihály-székesegyház tervezett átalakítása – azóta borzolják a kedélyeket, amióta a várfelújítás látványterveit hivatalosan közzétették. A székesegyház teljes kiüresítése, a falak hófehérre festése, a színes üvegablakok eltávolítása a legnagyobb felzúdulást a hívek körében okozta, de a nem hívők közül is sokan csatlakoztak hozzájuk. Megalakították a Szent Mihály Védegyletet, fórumokat tartottak, kérdéseket és leveleket fogalmaztak, majd küldtek el mindazoknak, akiktől megnyugtató válaszokat és támogatást reméltek.

Keserű csalódással vették tudomásul, hogy sehol nem tekintenek partnerként rájuk. Meghívásaikra az érsekség nem reagált, a polgármester hárított, a segítségül hívott politikusok lerázták őket vagy nem is válaszoltak. Az egyházmegye megoszt ugyan információkat a közösségi oldalán, de a védegylet tagjaival nem hajlandó találkozni senki. Levegőnek nézik, semmibe veszik a történelmi, művészettörténeti, várostörténeti értékek megsemmisülése miatt aggódókat, miközben gőzerővel zajlanak a munkálatok. Értelmes felnőtt emberek, elismert szaktekintélyek ilyen szintű lekezelése még az egyházi hierarchiát tiszteletben tartó híveknél is kiveri a biztosítékot. Ezernyi sérelmüket az Udvardy György érseknek címzett és számos potentáthoz is eljuttatott levelükben foglalták össze. Hosszú, de érdemes elolvasni itt.


Végső elkeseredésükben határoztak úgy, hogy szombaton, a Gizella-napi szentmisén és a délutáni záróünnepségen fekete gyászszalaggal, fekete zászlócskákkal és szórólapokkal tiltakoznak a székesegyház értékeinek megsemmisítése ellen. Abban bíznak, hogy a várfelújítás körüli titkolózás, a társadalmi konszenzus teljes hiánya, a kontrollálatlan és ellenőrizhetetlen pénzköltés, nem utolsósorban pedig az az információ, hogy a munkálatok valamennyi résztvevőjével titoktartási nyilatkozatot írattak alá, megsokszorozza a Szent Mihály Védegylet taglétszámát és erejét.

A következő megmozdulásuk május 25-én 17 órakor a Völgyikút-ház rendezvénytermében lesz, ahol Az ezeréves bazilika értékei címmel tartanak szakmai konferenciát és lakossági fórumot. Erre ismét meghívják az érsekség képviselőit, a városvezetést és az EKF kormánybiztosát. Közösségi oldalukhoz itt lehet csatlakozni.

Fotó: Facebook/Szent Mihály Védegylet

Kép forrása: Színvonal

2 hozzászólás

  1. Szilágyi Zoé szerint:

    Tisztára mint egy kórház! Ocsmány…

  1. 2022.05.07.

    […] Előző Várfelújítás – Gyászszalaggal Gizella ünnepén […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]