Közérzet / Kultúra · 2023.04.18.

VESZPRÉM RÉGI KÉPEKEN – Változó időben, változatlan térben

Ahányszor ránézek a Veszprém régi képeken Facebook-csoport bejegyzéseire, eszembe jut egy régi komolyzenei koncertemlék. A püspöki palotával szemközt, hátamat a Dubniczay-palota falának vetve ültem a nyári naptól még langyos macskakövön. Talán a zene tette, talán a rám nehezedő egyedüllét, de valami megrázó, mégis jó érzés vett rajtam erőt. Mintha a tér évszázadainak minden öröme és fájdalma rám zuhant volna.

Örömök és fájdalmak, ünnepek és dolgos hétköznapok, emberek és épületek, utcák, terek, mindez múltidőben. Sok embernek nem fontos, másoknak szerencsére igen. Breitner Zsolt és Zimonyi Máté közéjük tartozik. A Veszprém régi képeken közösségi csoportot Zsolt hozta létre 2021 nyarán, Máté később csatlakozott. A múltmentők tábora azóta egyre bővül körülöttük, és újabbnál újabb kincsek kerülnek elő a családi albumokból. Vagy a szeméttelepről…

Veszprém régi képeken, VESZPRÉM RÉGI KÉPEKEN – Változó időben, változatlan térben
Breitner Zsolt

Igen, volt ilyen is, mesélte Máté. A veszprémi hulladékudvarban vette észre a jellegzetes, cakkos szélű régi fényképeket, amelyekre azonnal lecsapott. A fotókon szereplők ma is élő hozzátartozóit hamar sikerült megtalálni. Kiderült, hogy a képeket egy távoli rokon leszármazottai selejtezték ki, talán azt se tudták, kiket ábrázolnak. Így azonban bekerültek a gyűjteményükbe, megőrizve Veszprém múltjának és az elődök életének pillanatait. Gazdagítva egyúttal azt a képi anyagot, amelyet az elmúlt egy-két évtizedben a hozzájuk hasonlóan lelkes lokálpatrióták mentettek meg a pusztulástól.


Zsolt és Máté nagy örömmel adták hírül nemrég, hogy a Veszprém régi képeken csoport megnyerte a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány Minipályázatát. Az elnyert támogatást a csoport első találkozójának megszervezésére fordítják. A nyár elejére tervezett találkozóra kiállítással készülnek, ahol a közösségi oldalukon eddig megjelent családi fotók mellett több, eddig nem publikált felvételt fognak bemutatni.

Arra kérnek mindenkit, hogy segítsenek tovább bővíteni ezt az anyagot. Nézzenek körül a régi albumokban, a fiókok mélyén és a padláson porosodó cipősdobozokban, mert azok is rejthetnek kincseket. A képeket Máté gyűjti be átvételi elismervénnyel, majd viszi vissza a tulajdonosnak digitalizálás után. Vele a kapcsolatot a veszpremregikepeken@gmail.com-on, a mate.zimonyi@gmail.com-on vagy a +36202206380-as telefonszámon lehet felvenni, de személyesen is megtalálják őt a kiállítás majdani helyszínén, a Péter Pál Panzióban.

Veszprém régi képeken, VESZPRÉM RÉGI KÉPEKEN – Változó időben, változatlan térben
Zimonyi Máté

– Célunk, hogy a közös munkánk gyümölcse maradandó anyaggá váljon, ezért felvettem a kapcsolatot a Laczkó Dezső Múzeum munkatársaival. Péterváry-Szanyi Brigitta és Lipéczné Karsai Henriett örömmel fogadta a megkeresésemet, amiért nagyon hálás vagyok nekik. A múzeum a pályázat és a Veszprém régi képeken csoport mellé állt, vállalva a beérkező fotók digitalizálását. Így a képek a múzeum fotótárába is bekerülnek, a hozzájuk tartozó összes információval – mesélte Máté lelkesen.

Hogy miért csinálja mindezt? A válasza valahogy összecseng azzal a bizonyos koncertélménnyel.

– Számomra a múlt megismerése a jelenünkre ad megnyugtató igazolást és segít helyretenni dolgokat ebben a kaotikus világban. Végül is csak egyetlen dimenzió változik körülöttünk, az idő. A tér, ha benne az épített környezet változik is, ugyanaz marad, amelyben az előttünk járó generációk élték az akkori jelent, az akkori időt, az akkori sorsukat.

Vezető kép forrása: Fortepan Száma: 57407 Adományozó: Karabélyos Péter


1 Response

  1. Karácsony József szerint:

    Ilyen csacskaságot, hogy “2023-ban nm lesz nyugdíj” miért engeditek meg,
    hogy ezen az oldalon megjelenjen. Az ilyen szamárságnak, kacsának. butaságnak
    a bulvárban van helye. Vagy ha provokáció, akkor sehol!!!

[fbcomments]