Categories: ÉletmódEgyéb

VEGÁN MÉZ – Méhek helyett baktériumok készítik

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai genetikailag módosított baktérium felhasználásával kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek a mézhez ízre és állagra nagyon hasonló terméket.

Páratlan tulajdonságai miatt a mézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a kozmetikai termékek előállításához használják – írja a hvg.hu a felsőoktatási intézményre hivatkozva.

A Bostonban rendezett International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) konferencia aranyérmes technológiájának alkalmazása során a mézet szénabacilus (bacillus subtilis) baktérium felhasználásával készítik, laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanították a méz termelésére.

A méhek a mézgyomrukban számos enzimet használnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával.

A végterméktől egy membránalapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot, szabályozzák a létfontosságú enzimek átírását, ily módon meghatározván a méhek nélküli méz ízét és végső összetételét, és hozzáigazítják azt a meghatározott célra való alkalmazásához.

A témában bővebben itt tájékozódhatnak.

Fotó: https://2019.igem.org/Team:Technion-Israel
Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago