Egyéb

Téli madáretetés: mikor és hogyan?

A madáretetés örömteli és hasznos tevékenység. A madarak télen, amikor elkezdődnek a fagyok, nem biztos, hogy találnak megfelelő mennyiségű élelmet. Nagy segítség nekik, ha ilyenkor mi is hozzájárulunk a táplálásukhoz.

Fontos, hogy csak akkor kezdjük el az etetést, amikor megérkezett a fagy. Ellenkező esetben többet ártunk, mint használunk, hiszen ezzel hamar leszoktathatjuk a madarakat az élelemkeresésről. Ráadásul költési időszakban a fiókákra is életveszélyes lehet az ember által tálalt eleség.

Mindenképp járjunk utána, hogy mi az, amit a madaraknak adhatunk, hiszen számos élelmiszer betegséget vagy pusztulást okozhat, ha a szárnyas jószág elfogyasztja. A legegyszerűbb, ha napraforgómagot, vagy boltban vásárolt, madaraknak szánt magkeveréket adunk nekik, azzal biztosan nem ártunk.

Madáretetőt rengetegféleképp készíthetünk, de a legegyszerűbb, ha szétszórjuk a magvakat a földön. Ez természetesen csak akkor biztonságos, ha nincs kutya vagy macska, ami előszeretettel vadássza le a lakomázó szárnyasokat. Ebben az esetben készíthetünk fellógatható etetőt tejesdobozból, vizesflakonból, konzervdobozból, hálóból, az ügyesebbek akár fából is. A lógó etetőt lehetőleg bokrok vagy fák közelébe tegyük, hogy a madarak természetes élőhelyéhez közel legyen.

Ha kedveskedni szeretnénk csicsergő barátainknak, készítsünk nekik madárkalácsot! Ehhez 2–3 deci megolvasztott marhafaggyúra és kétmaréknyi magra lesz szükségünk. Keverjük őket össze, majd töltsük egy tejfölös- vagy joghurtospohárba! Lógassunk bele madzagot, aztán nincs más dolgunk, csak megvárni, míg megdermed. Ha készen van, a cinkegolyóhoz hasonlóan fellógathatjuk valahova.

Fontos, hogy az etetés mellett itassuk is őket. Fagyban minden természetes víz befagy, és a madaraknak nehezükre esik folyadékot találni. Tehetünk vizet utántöltős itatóba is, de egy kis tálka is teljesen megfelelő. Amire figyelnünk kell, csupán annyi, hogy ha befagy, cseréljük ki a vizet, különben a szándékunk semmit nem ér.

Ha télen vigyázunk a környezetünkben élő madarakra, tavasszal egészen biztosan meghálálják azzal, hogy vidáman csicseregve keltenek bennünket minden áldott reggel.

Lebán Csenge

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago