Közérzet · 2023.09.04.

TANÉVNYITÓ – Forró ősz jöhet

Sem a diákok, sem a tanárok nem állnak le: szeptember középére országos sztrájkot hirdetnek, új tiltakozási formákat ígérnek. Nem öröm a tanévnyitó az oktatásban a többség belefáradt az eredménytelenségbe.

A kormány közben tovább tolta ígéretét: július helyett decemberben fizeti ki visszamenőleg a beígért 12 százalékos fizetésemelést.

Ünnepélyes volt a tanévnyitó, minden szépnek látszott: sok helyütt a szülők kifestették a tantermeket, mázolták a kerítést, szerelték a számítógépes szobákat, a fekete-fehérbe öltözött gyerekek még a műsor idején bírták a fegyelmet. A tanárok viszont a folyamatos dresszírozást nem, először jött a sztrájk, majd annak betiltása. Polgári elégedetlenség – figyelmeztetésként a legjobbak kirúgása, hogy mindenki értse, még nekik sincs kegyelem. Bosszútörvény, kurta-furcsa végrehajtási utasításokkal. Felmondások, pályaelhagyás. Hiányzó tanárok, de hogy pontosan hol, mennyien, milyen szakokon, arra más számok hallhatók a szakszervezetektől, és legfeljebb azok cáfolata az oktatási ügyek irányítóitól. De hogy mennyi az annyi, az titok.

tanévnyitó, TANÉVNYITÓ – Forró ősz jöhet
Fotó: tasr

A tanévnyitó után hasztalan adjuk össze az álláskeresési portál számait, ezekben sok a lejárt időpontú hirdetés, a közösségi oldalakon is folyik a toborzás, de a személyes kapcsolatok tűnnek a legeredményesebbnek: a nyugdíjas tanárok mozgósítása szinte minden iskolában megtörtént. A 75 év fölötti pedagógusok tiszteletet érdemelnek, azonban a nebulók mostani generációjával nehezen fognak szót érteni például a matematikaórákon. Marad a gyerekfelügyelet, mint a délutáni napközis csoportokban, amelyek a pedagógiai asszisztensekre maradnak, mert az alsós tanítókra a felsősöknél van szükség. Nem feltétlenül szakórák szerint, de legalább hallottak valamit pedagógiáról, pszichológiáról. Nem úgy, mint azok, akiknek van ugyan felsőfokú szakmai végzettségük, de soha nem foglalkoztak sem fejlődéslélektannal, sem tantárgyi módszertannal. Számítástechnika esetén még elképzelhető megoldásként, de például biológiát vagy kémiát nem szerencsés vegyészmérnökkel oktatni. A nyelvtudás sem feltétlenül biztosíték, főként úgy, hogy megszűnnek a csoportbontások. A költségvetési megszorítások és a pedagógushiány miatt évfolyamonként átlagosan 20 százalékkal csökkentették az órakeretet, amibe így nem fér be a korrepetálás, a szakkörök vagy a tehetséggondozás. Pedig ez utóbbira külön ösztöndíjpályázatot írtak ki, havi 75 ezer ütheti a markukat. Az egyetlen szépséghibája a felajánlásnak, hogy tankerületenként x pályázót lehet így jutalmazni…

Vezető képünk forrása: gyerekneveles.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]