Categories: KultúraEgyéb

TÁNC – Ez Kinga előadása

Az első mozdulattól az utolsóig én találtam ki, a téma, a zene és a díszlet is az enyém, ez mégis Turós-Máté Kinga előadása – mondta nekünk Katona Gábor rendező-koreográfus a TMK Alkalmi Társulás előadását, a Prométheuszról… című táncszínházi produkció bemutatóját követően.

Habár kinn már lehűlt a levegő, a Dubniczay-palota tetőterében pokoli a hőség, és ettől még inkább átélhetővé válik az a teljesítmény, amit Turós-Máté Kinga nyújt. Egy törékeny nőt láthat a közönség – amely körülüli a színpadot – több férfiszerepben, hisz Kinga egymaga személyesíti meg Prométheuszt, az isteneket, az embereket (nőket és férfiakat) és a sast, amelyik Prométheusz máját tépi. Ez az istenek büntetése, amiért Prométheusz ellopta tőlük a tüzet, odaadta azt az embereknek, ezzel egyenrangúvá téve őket az istenekkel.

Az előadást követően a darab rendezőjével, koreográfusával, Katona Gáborral beszélgettünk, aki főállásban a debreceni Csokonai Színház munkatársa, emellett több színháznak készített már koreográfiákat.

– Honnan az ismeretség Kingával?

– A Közép-Európa Táncszínházban dolgoztunk együtt sok évvel ezelőtt. Kingának talán már megvolt az első gyermeke, én pedig akkor kerültem a társulathoz.

– Hogy jött létre ez az előadás, kinek az ötlete volt, és miért éppen Prométheusz a témája?

– Kinga felkért, hogy csináljak neki egy koreográfiát. Már tavaly ősszel elkezdtünk beszélgetni róla, és a témajavaslataim közül ezt választotta ki. Prométheusszal már foglalkoztam: tíz évvel ezelőtt csináltam egy prózai előadást Temesváron. Ott sok minden felgyülemlett bennem pluszként, amit nem tudtam beleszőni az előadásba, és azóta is foglalkoztat a téma, gondolkodtam azon, hogy egy kamaraelőadásra redukálva egy színésszel és egy táncossal színre viszem.

– Ezért kapott szöveget is Kinga ebben az előadásban?

– Fontosnak tartom a szöveget, Franz Kafka Prométheusz című novelláját, amelyet szakaszokra bontva mond el Kinga, mert ebből plusz információkat kapnak a nézők. Olyankor hangzik el egy-egy szövegrészlet, amikor a táncos szerepet vált.

– Az előadás közös gondolkodás mentén született meg, vagy teljes egészében az ön munkája?

– Az első mondattól az utolsóig, a színpadképtől a zenéig az én ötletem, de a Prométheuszról… teljes mértékben Kinga előadása. Nem én önmegvalósítottam, hisz rajta múlt és múlik, jó-e az, működik-e, amit elképzeltem.

– Mi a véleménye arról a teljesítményről, amelyet Kinga mint ember és mint művész nyújt?

– Számomra elképesztő, amit Kinga ad minden szinten. Csak csodálni tudom, hogy négy gyerek mellett nem adta föl a hivatását, kitartóan, energikusan és egy csomó lemondás árán dolgozik. Azért választottuk ezt az időszakot az előadás létrehozásához, mert Kinga év közben tanít. Mindemellett hihetetlenül erős a jelenléte, magas szintű a technikai tudása, előadói kvalitása.

– Az előadás jövője?

– A Prométheuszról…-nak az az útja, hogy sokszor lássa a közönség, és akkor lesz igazán Kingáé, ha minél több alkalommal tudja közönség előtt bemutatni.

[stextbox id=”grey”]A Prométheuszról… legközelebb szeptember 22-én lesz látható a Dubniczay-palota tetőtéri kiállítótermében.[/stextbox]

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago