Kultúra

Sziveri-honlap: A rövid élet titka

Sziveri János költő, író életművének eddigi legteljesebb gyűjteménye, a Sziveri-honlap március 25-től érhető el a kerteszintezet.hu oldalon.

A fiatalon elhunyt vajdasági költő születésnapjára, március 25-ére készült el és nyílt meg a Kertész Intézet oldalán a Sziveri-honlap.

A weboldal több száz, eddig ismeretlen fotót, személyes dokumentumokat, verskéziratokat, interjúkat és naplórészleteket tartalmaz, az Új Symposion egykori legendás szerkesztőjének életművét és írói pályájának fontosabb állomásait.

Az Új Symposion irodalmi folyóirat és a Sziveri Intézet által Veszprémhez is kötődő költő hagyatéka 2018-ban került a Kertész Imre Intézet gondozásába. A Sziveri-hagyaték rendszerezése, digitalizálása jelenleg is zajlik, ezzel párhuzamosan a költő műveinek népszerűsítése is folyamatos. 2020 szeptemberében jelent meg Sziveri János A szélherceg című válogatáskötete. A megzenésített versek, Sziveri30 pályázat kiemelkedő pályaműveiből válogatáslemez készült, az első három helyezett pedig videoklipet is forgathatott, amelyeket azóta több mint 160 ezren láttak – áll a Kertész Imre Intézet közleményében.

A Sziveri-honlap több mint ezertételes Bibliográfia menüpontja a költő művein túl a róla szóló szakirodalmat is listázza. A Galéria menüpontban egyes személyes tárgyait és képzőművészeti alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A Hang, Film menüpontban pedig a költő előadásában is hallhatóak a versek.

A Kertész Imre Intézet honlapja hamarosan Pilinszky János, Petri György és Arthur Koestler önálló weboldalaival bővül.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago