Kultúra · 2022.03.28.

Sziveri-honlap: A rövid élet titka

Sziveri János költő, író életművének eddigi legteljesebb gyűjteménye, a Sziveri-honlap március 25-től érhető el a kerteszintezet.hu oldalon.

A fiatalon elhunyt vajdasági költő születésnapjára, március 25-ére készült el és nyílt meg a Kertész Intézet oldalán a Sziveri-honlap.

A weboldal több száz, eddig ismeretlen fotót, személyes dokumentumokat, verskéziratokat, interjúkat és naplórészleteket tartalmaz, az Új Symposion egykori legendás szerkesztőjének életművét és írói pályájának fontosabb állomásait.


Az Új Symposion irodalmi folyóirat és a Sziveri Intézet által Veszprémhez is kötődő költő hagyatéka 2018-ban került a Kertész Imre Intézet gondozásába. A Sziveri-hagyaték rendszerezése, digitalizálása jelenleg is zajlik, ezzel párhuzamosan a költő műveinek népszerűsítése is folyamatos. 2020 szeptemberében jelent meg Sziveri János A szélherceg című válogatáskötete. A megzenésített versek, Sziveri30 pályázat kiemelkedő pályaműveiből válogatáslemez készült, az első három helyezett pedig videoklipet is forgathatott, amelyeket azóta több mint 160 ezren láttak – áll a Kertész Imre Intézet közleményében.

A Sziveri-honlap több mint ezertételes Bibliográfia menüpontja a költő művein túl a róla szóló szakirodalmat is listázza. A Galéria menüpontban egyes személyes tárgyait és képzőművészeti alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A Hang, Film menüpontban pedig a költő előadásában is hallhatóak a versek.

A Kertész Imre Intézet honlapja hamarosan Pilinszky János, Petri György és Arthur Koestler önálló weboldalaival bővül.


[fbcomments]