Közérzet / Kultúra · 2019.09.01.

SZÍNE ÉS FONÁKJA – A színházi nyílt levél elő- és utóélete

Néhány nappal ezelőtt részletesen beszámoltunk itt a Veszprém Kukacon a Petőfi Színház évadnyitó üléséről. Nagy tervek, sugárzó optimizmus, színes fotón mosolygó társulati tagok. A történet színe, majd másnap a fonákja…

A teátrum egyik színésznője személyi szabadság megsértése miatt rendőrségi feljelentést tett az igazgató ellen, mire ő hamis vád miatti eljárást kezdeményezett. A kanóc begyulladt, végigfutott rajta a láng, aztán robbant a bomba.


Szinte minden sajtóorgánum lehozta azt a nyílt levelet, amely a Veszprémi Petőfi Színház Társulata aláírással került fel a világhálóra. Azóta onnan törölték, de a lementett változatok megőrződtek. Írásunk végén megtalálja, aki még nem olvasta volna. Tűrhetetlen intézkedésekről, a dolgozók naponkénti megalázásáról, belülről rothadó intézményről, stresszről, szorongásról írnak a levél megfogalmazói, kérve a közvélemény támogatását és a döntéshozók segítségét, hogy a színidirektori pályázat elbírálásakor ne a társulatot 2010 óta igazgató Oberfrank Pált és helyettesét emeljék újra pozícióba.

Talán a Veszprém Kukac volt az egyetlen, amelyik nem közölte a nyílt levelet. Igyekeztünk a szakma szabályait követve utánajárni a dolognak. Kapcsolatainkat is megmozgatva szerettünk volna személyesen beszélni néhány emberrel, megígérve a teljes diszkréciót, de senki nem állt kötélnek. Tudomást szerezve a tegnap délutánra, Porga Gyula polgármester részvételével összehívott rendkívüli társulati megbeszélésről, egyedüli sajtósként a helyszínen voltam, felajánlottam a megszólalás lehetőségét a kezdésre várakozóknak, ám mostanáig senki nem jelentkezett. Se pro, se kontra. A több órát tartó ülés végén a színház hivatalosan közzétette a társulat tagjainak és vendégművészeinek név szerinti elhatárolódó közleményét. Alább ez is elolvasható.

Itt tartunk most, kérdés, hogy lesz-e és mi lesz a folytatás. A városban sok mindent suttognak az emberek. Oberfrank Pál kétségtelenül a jelenlegi politikai kurzus támogatottja. 2010-ben Eperjes Károly felkérésére pályázta meg a direktori posztot, 2015-ben újra bizalmat szavaztak neki, 2020-ban pedig egy újabb ötéves ciklus indul, amelyre tudomásunk szerint ő az egyedüli pályázó. Porga Gyula és Ovádi Péter országgyűlési képviselő dicsérőleg szólt a munkásságáról az évadnyitón (ITT), de októberben önkormányzati választások lesznek, ki tudja, milyen összetételű képviselő-testülettel kell majd együttműködnie. Színészi kvalitásait kritikusai se kérdőjelezik meg, vezetői stílusát és az általa képviselt szakmai irányvonalat azonban igen. Mindez most először került a nagy nyilvánosság elé, egyetlen, ámde súlyos szépséghibával: akik megfogalmazták, nem vállalták a nevüket. Pedig, ahogyan a színház vezetése a szerkesztőségeknek elküldött közleményében fogalmazott: „A társulat jelen lévő művészei és munkatársai mindannyian, együttesen kifejezték fokozott kívánságukat, hogy a levél megírójának/megíróinak és nyilvánosságra hozójának/hozóinak személye a lehető leghamarabb kiderüljön.” Szóval ne legyenek kétségeik, előbb-utóbb fel kell tolni a sisakrostélyt.

Mi továbbra is nyitottak vagyunk minden megkeresésre, mindkét oldal képviselői részéről. A bozótharc nem vezet sehova, ha valóban vannak problémák, azokat csak nyílt párbeszéddel, értelmes vitával lehet feltárni és orvosolni.

A nyílt levél:

Nyílt levél, minden veszprémi polgárhoz!

Kedves Veszprémiek!

Ez a levél egy segítségkérő levél… Egy sokszor becsapott, semmibe vett, szakmai és emberi mivoltában megalázott társulat utolsó segélykiáltása!

Egy társulaté, a Veszprémi Petőfi Színház társulatáé!

Valószínűleg sokan csodálkoznak, hiszen a ‘külvilágban’ szinte mindenki azt látja-gondolja, hogy a színházban minden rendben. Azonban Mi, akik ott dolgozunk – legyen szó bármilyen munkaterületről –, már évek óta tapasztaljuk a fentebb említett sérelmeket a saját bőrünkön, napi szinten. Többször fordultunk már segítségért különböző társadalmi, szakmai fórumokhoz éppúgy, mint a fenntartónkhoz. Sajnos nem sok sikerrel!

Ezért fordulunk most a nyilvánossághoz, és kijelentjük:

A JELENLEGI SZÍNHÁZVEZETÉSSEL NEM TUDUNK, ÉS NEM IS KÍVÁNUNK EGYÜTT DOLGOZNI!

Sajnos ez a vezetés az utóbbi öt évben folyamatosan rombolta a dolgozók önbecsülését, naponta alázta meg a 20–30 éve ott dolgozó kiváló színházi szakembereket. Olyan rendelkezéseket hozott, amelyek megtiltották az addig jól működő, ‘ezeréves’ színházi szokásokat, elsilányítva a családias légkört és biorobottá próbáltak tenni mindenkit. Ennél a vezetésnél az adott szó becsülete semmissé vált, naponta változtatták meg a belső fórumokon megbeszélt és jóváhagyott dolgokat, és az ellenkezőjét kérték számon. Sok esetben megengedhetetlen hangnemben és stílusban tárgyaltak a dolgozókkal, a tisztelet és a megbecsülés legkisebb jele nélkül. Sok, általuk kreált szabályt, rendelkezést akartak a Munka törvénykönyve és a fenntartó háta mögé bújva, ezekre hivatkozva, jogtalanul bevezetni. Elhallgattak vagy későn közöltek olyan információkat, melyek a társulat tagjait érintették, vagy fontosak lettek volna sokak számára.

Sorolhatnánk még a napi szintű problémákat, nem beszélve a színészház megszüntetéséről – mellyel családokat sodortak kilátástalanságba –, vagy a szakszervezet ellehetetlenítéséről – hogy a dolgozók érdekeit senki se védhesse –, vagy az egyik neves színészünk sérelmére elkövetett durva beavatkozás tényéről, melyben jelenleg is folyik a rendőrségi vizsgálat –, de talán ennyi is elég.

A felsorolt sérelmek hatására szinte mindenki a folyamatos stressz, szorongás állapotában van. Többen ezekre visszavezethetően betegedtek meg, évtizedes szakemberek mondtak fel, vezető színészek hagyták el a teátrumot, tervezők, rendezők szereztek rossz tapasztalatokat a vezetőség szavahihetősége, megbízhatósága tekintetében. Tömegessé vált az elvándorlás. Volt, hogy a munkaerőhiány miatt a működés is veszélybe került, de a közönség ebből nem észlelt semmit, hiszen az elkötelezett szakemberek ekkor is megoldották a ‘lehetetlent’!

EZ AZONBAN MÁR NEM TARTHATÓ TOVÁBB!

Elfogyott a türelmünk, nem akarunk nap mint nap gyomorgörccsel Thália szentélyébe belépni!

Napokon belül új vezetést választ a kijelölt testület. Bízunk abban, hogy nem a jelenlegi kap bizalmat újabb 5 évre. Jókedvet, örömet, felszabadultságot, újra egy nagy-családot akarunk! Ezt azonban csak egy másik, emberibb, igazabb, szeretetteljes vezetőséggel tudjuk elképzelni.

Tisztelt Bizottság, akik majd döntenek a sorsunkról, sokunk jövőjéről!

Bízunk a józan, humánus, szakmailag megfontolt döntésükben, és reméljük, hogy a Veszprémi Petőfi Színház nem egy önmagát mérgező, belülről rothadó, hanem újra egy kívül-belül egészséges, ragyogó gyümölcs lesz, amelyet az igényes veszprémi közönség örömmel kóstol meg!

A Veszprémi Petőfi Színház Társulata”


[fbcomments]